Vic inaugura la nova biblioteca Pilarin Bayés


Vic inaugura la nova biblioteca Pilarin Bayés, un equipament de cultura i coneixement i cohesió social a la ciutat. La biblioteca, ubicada a l'eix cultural de la ciutat, és la biblioteca de Vic i de la comarca i engloba tres pilars importants: cultura, educació-formació i atenció ciutadana. La biblioteca ha sigut un projecte de 7 anys entre obres i processos administratius que culmina l’obra amb un cost de 9 milions d’euros.

Més de 6.000 persones han visitat la biblioteca Pilarin Bayés en el primer cap de setmana d’obertura al públic



L'acte d'inauguració va començar amb dos pilars de quatre aixecats pels Sagals d'Osona, que van donar pas als parlaments institucionals de la nit.

 

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va assegurar que era un dia molt especial per tota la ciutat. Erra va fer un repàs del procés administratiu de la biblioteca, fins a arribar a la seva obertura, i es va mostrar satisfeta de la feina feta, agraint la feina d'exalcaldes i regidors.

 

“Aquesta biblioteca, al costat del pont, un riu que travessa la nostra ciutat, que volem que faci de cremallera, que uneixi. Amb el temps ja s'ha anat apostant per posar-hi equipaments culturals i educatius de gran valor: l'Atlàntida, les Adoberies, l’ACVIC i ara la biblioteca i en pocs anys hi posarem el campus de Salut de la UVIC”, va matisar.

 

Aquest és nou equipament cultural on hi passaran moltes coses, i serà un punt d'interacció ciutadana plena de valors, va remarcat. “Aquest equipament l'hem, dissenyat perquè sigui molt més que una Biblioteca, una biblioteca present i de futur. Hem volgut construir una biblioteca per la gent”, va matissar Erra.

 

La ninotaire, Pilarin Bayés, va assegurar que aquest acte ha sigut la cirereta de la seva carrera professional, “gràcies per triar el meu nom, és la millor culminació de la meva carrera”.

El president delegat de l’Àrea de Cultura, Joan Carles Cañizares, va explicar que ha vist créixer la biblioteca en tot el seu procés, com naixia, com creixia i com també, va viure un temps de pandèmia i  fins avui. “És una biblioteca exemplar, del segle XXI. “Aquesta és a partir d’avui la Biblioteca d’Europa”, va afegir.

 

El Director General de Cultura, Josep Vives, va assegurar que la nova biblioteca és un projecte molt potent, “i el que avui passa aquí és un pas més en la innovació del concepte biblioteca”.

 

L’acte va seguir amb un gran espectacle inaugural dirigit per la directora teatral Montse Rodríguez i amb la participació de 150 persones amb la Banda Municipal de l’EMVIC i l’escola de dansa TLS. També hi van participar actors d’Escènic Vic, la Companyia de Dansa Aèria de les Estampades, els músics Marçal Ayats (violoncel), Coloma Bertran (violí), Cai Godayol (piano) i Jordi Domènech (tenor).

 

Una biblioteca diferent

La biblioteca és més que una biblioteca, pretén ser un espai de trobada on tothom és benvingut. No només s'hi pot anar a llegir, sinó també a badar i a descansar en un espai obert a tota la ciutadania.

 

La biblioteca Pilarín Bayés és, també, un espai per formar-se. L'aula multilingüe Anna Dodas ofereix una codocència amb centres educatius de la ciutat, un assessorament a professionals del món educatiu, un espai d'aprenentatge i de formació lliure amb tallers específics de curta durada.

 

L'equipament també disposa d'espais de silenci i estudi a la planta M. Àngels Anglada amb una aula dotada d'ordinadors, 4 sales de reunions i de treball i la sala d'actes 1 d'Octubre, amb entrada independent i preparada per fer-hi projeccions, conferències, xerrades o presentacions. En els períodes d'exàmens, aquesta sala es convertirà en una sala d'estudi nocturn oberta fins a la 1 de la matinada per respondre a les necessitats dels estudiants.

 

També hi ha l’espai Lab Ausa configurat com un espai amb múltiples usos relacionats amb la música, la imatge la digitalització i la creació.

 

La biblioteca també lidera el projecte socioeducatiu anomenat EBU (Escola Biblioteca Universitat). A més, l’equipament disposa d’un servei d’atenció ciutadana on el públic pot fer consultes, comunicar incidències o reclamacions, fer tràmits municipals o rebre qualsevol tipus d’informació sobre la ciutat i els seus serveis.

Els noms dels espais corresponen a les propostes finalistes del procés participatiu que va definir el nom de la nova biblioteca, que ocuparà un total de 27 persones per donar resposta a la dimensió de l’edifici i a l’àmplia oferta d’activitats.

 

Homenatge a les víctimes de l’atemptat

Totes les sales de la nova biblioteca estan construïdes mirant el jardí que l'embolcalla, on s'hi han plantat 10 arbres d'espècies diferents en record a les deu víctimes de l'atemptat terrorista de 1991.

 

El president delegat de l'Àrea de Cultura, Joan Carles Cañizares, va afegir “avui aquest espai on va haver-hi dolor, on hi havia armes és una explosió de cultura, i la cultura ens fa més lliures.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va voler recordar que el 29 de maig de 1991 l'antiga caserna de la Guàrdia Civil va rebre un brutal atemptat, "per aquest motiu en un acte d'homenatge i respecte al projecte ho ha expressat en forma d'arbres, 10 arbres per les 10 víctimes, que acompanyats d'unes plaques amb els noms, expressen el condol permanent".

  

Portes Obertes

Aquest cap de setmana la biblioteca Pilarin Bayés ha obert les seves portes en un format cultural amb activitats i tallers per a totes les edats. Més de 6.000 persones de Vic i comarca han entrat a la biblioteca per conèixer l’equipament i el projecte.

 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris