Primer diumenge de Maig, Dia de la Mare


Encara que el dia de la mare és una jornada que se celebra a tot el món, no en tots els països coincideix en la mateixa data. De fet, a Espanya se celebra el primer diumenge de maig tan sols des de l'any 1965, ja que anteriorment era el dia de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre, una época en que la festa només tenia caràcter religiós. Van ser els grans centres comercials, qui van reclamar una festivitat més comercial i van demanar traslladar-la al mes de maig, imitant el que es feia a Nord-amèrica i al·legant que el mes de maig era el mes de Maria, i per tant el de totes les mares i fent-ho coincidir a més amb les Creus de Maig.

L'origen de la celebració del Dia de la Mare es remunta a l'Antiga Grècia, quan ja s'homenatjava Rea, la mare de Poseidón, Zeus i Hades. Els romans van adoptar també la tradició, però ho celebraven el 14 de març en el seu temple de Cibeles.
Els principals països europeus celebren el Dia de la Mare, en les següents dates:
- 14 de febrer a Noruega.
- 8 de març, a Albània, Bòsnia, Macedònia, Sèrbia, Bulgària i Romania.
- 14 de març a Anglaterra i Irlanda.
- 26 de maig a Polònia.
- 30 de maig a França i Suècia.
- 09 de maig, o concretament el segon diumenge de maig en la majoria dels països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Holanda, Letònia, Suïssa, República Txeca, Turquia, Ucraïna, Croàcia, Estònia, Grècia, Finlàndia i Itàlia.
- I el primer diumenge de maig Espanya, Portugal i Lituània.
Com a curiositat, destacar que tan sols hi ha un país en el món que conserva la data inicial del 8 de desembre, i és Panamà.
Independentment de la data en la qual se celebri, és un bon dia per a donar a totes les mares del món el reconeixement que es mereixen.

Per Eva Remolina / AMIC