Avantatges d'un Hort Urbà


 

Un hort urbà és un espai cobert o no dedicat al cultiu d'hortalisses, verdures i plantes aromàtiques. Saber l'origen del que consumim, voler menjar més sa i cuidar el medi ambient són les raons principals per les quals moltes persones decideixen construir el seu propi hort a casa. Aquesta pràctica ha crescut d'una forma exponencial en les últimes dècades perquè ha augmentat la conscienciació sobre la protecció del planeta, i encara més l'últim any, a causa del confinament per la pandèmia.

Els avantatges que comporta tenir un hort a casa són entre altres:

- És un excel·lent antiestrès, perquè suposa una activitat relaxant i divertida, que a més, pot realitzar tothom independentment de la seva edat.
- Es consumeix més saludable.
- Es redueixen el nombre d'intermediaris, per la qual cosa suposa un estalvi significatiu en la compra de verdures i hortalisses.
- Permet un control de la sembra durant tot el procés.
- És una forma ideal d'ensenyar i educar als teus fills a comprendre i respectar la naturalesa. Amb el, aprendran tot el cicle de creixement dels aliments i a més afermaran valors com el d'assumir responsabilitats.
- Passéssiu temps de qualitat en família.
- S'obtenen productes frescos, sense pesticides ni productes químics.
- Elimines el plàstic amb el qual emboliquen la fruita i la verdura quan la compres.
- Es realitza exercici físic.
- Augmenta el consum de producte de temporada, per la qual cosa el seu sabor també és més saborós.
- Es pot construir en gairebé qualsevol espai, no fa falta tenir grans terrenys, es pot realitzar en qualsevol terrassa o fins i tot balcó, per petit que sigui.

No obstant això, com en tot també hi ha alguns desavantatges que has de valorar abans de decidir-te per instal·lar un.

- Requereixen molta dedicació, tant en el moment de la sembra, reg, compte, abonament, etc.
- Perquè del rendiment esperat cal tenir pràctica, per la qual cosa al principi pot costar una mica.
- Cal evitar la contaminació de metalls pesants que emeten els cotxes, entre altres, sobretot si aquests horts es fan en les grans ciutats.

Per a construir un hort a casa, has de tenir en compte els següents consells:

- Tria un lloc on de la llum natural la major part del dia. La millor orientació és la de sud i sud-oest.
- En comptes de tests, utilitza les taules de cultiu o jardineres grans creades per a aquest efecte. Amb elles aconseguiràs la profunditat necessària per a aquests cultius, que és d'un mínim de 30 cm, excepte per a les aromàtiques que requereixen menys. Millor també si té potes i està a la nostra altura, així evitarem haver-nos d'ajupir constantment. Si compten amb rodes, ens permetrà desplaçar-ho i orientar-los a la llum segons la temporada.
- Empra un substrat orgànic que retingui els nutrients fonamentals. La mescla ideal es compondria d'un 40% de fibra de coco i el 60% de bicompost.
- Encara que poden utilitzar-se llavors, és millor partir d'esqueixos, perquè el creixement serà més ràpid i requereixen menys cura.
- Instal·la si és possible un sistema de reg, li procuraràs sempre la humitat que precisa i no hauràs d'estar tan pendent d'ell.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris