Taradell celebra aquest cap de setmana la Festa dels Tonis

La prioritat d'enguany és adaptar la festa a les necessitats del segle XXI.
El proper cap de setmana, Taradell acollirà la Festa dels Tonis, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 2011. Aquesta festa, caracteritzada per la recuperació del patrimoni pagès i rural, enceta el calendari dels Tonis a la comarca d'Osona.
Com cada any, els actes més destacats de la festa són el pregó, l'elecció de l'Hereu i el passant dels Tres Tombs. Aquest any, s'organitzen novament altres esdeveniments paral·lels com el 6è concurs d'Instagram Tonis de Taradell, que s'organitza amb la col·laboració de la comunitat InstaOsona o la 8a Trobada d'Autocaravanes.
La Festa dels Tonis de Taradell compta doncs, amb la col·laboració de diverses entitats del poble. Sense elles no seria possible la realització d'aquesta festa tan especial pel municipi.

Pel que fa a la presència d'autoritats, comptarem amb l'assistència de la Sra. Laura Borràs, consellera de cultura de la Generalitat.
Adaptació de la festa al segle XXI
A mesura que la societat va avançant, la festa dels Tonis s'ha d'anar adaptant a les noves demandes. Actualment, els drets i la defensa dels animals són una prioritat i és per això que enguany la festa dels Tonis compta amb l'assessorament de l'Associació de Defensa dels Èquids per tal d'adequar les activitats a les necessitats específiques de cada animal i vetllar pel seu benestar i seguretat.
A més, l'objectiu d'aquest any hi ha set assegurar que la festa dels Tonis compleix totes les garanties de protecció dels animals i per això es va consultar la normativa del Departament d'agricultura de la Generalitat. Després de constatar que no hi ha cap llei específica per la protecció dels cavalls, es va demanar assessorament a l'Associació de Defensa dels Animals.
Exposició temàtica
Aquest any l'exposició temàtica porta com a nom "Passat, present i futur del cavall" i està dedicada a la figura del cavall en l'àmbit rural. S'inaugurarà dissabte 12 a la tarda amb la participació de 12 alumnes de l'Institut de Taradell.
Exposició de tractors antics
Per segon any consecutiu hi haurà una exposició de tractors antics amb la gentilesa de Josep Vallmitjana i Ramon Ballús. Es farà al passeig St. Genís durant el matí del diumenge.

Tast del porc, pregó i proclamació de l'hereu 2019
Dissabte al vespre tindrà lloc l'encesa de fogueres, que es realitza des de fa més de 30 anys. Els taradellencs i taradellenques i els visitants aprofiten el caliu de les brases per coure la botifarra, la cansalada i les llesques de pa per fer el tast del porc, acompanyat d'un rajolí de vi dels porrons que es reparteixen entre el públic.

El mateix dissabte al vespre es realitzaran dos dels actes més emblemàtics de la festa. D'una banda, tindrà lloc l'elecció de l'Hereu de Taradell 2019, escollit a través de votació popular. D'altra banda es realitzarà el pregó, que anirà a càrrec de Marcel Mauri, vicepresident i portaveu d'Òmnium Cultural.
Marcel Mauri pregoner Tonis Taradell 2019Dissabte 12 a les 21 hores Can Costa.

Passant dels Tres Tombs
El diumenge els carrers del municipi es convertiran en un museu a l'aire lliure, fet que permetrà conèixer i gaudir del ric i divers patrimoni -material i immaterial- que hi ha al voltant de la vida rural de la comarca. L'ambient festiu que es viurà exemplifica el significat de la festa, la tradició i la cultura del nostre país.
La diada s'iniciarà amb la recepció d'autoritats a l'ajuntament i l'entrega del guardó al Toni d'Honor, que aquest any serà lliurat a la Fageda, una societat cooperativa que vetlla per la integració social donant més de 200 llocs de feina a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals. A la vegada, el Convidat d'Honor d'enguany és Joan Moret, president de l'Associació de criadors d'egües de muntanya del Ripollès.
Seguidament començarà el Passant dels Tres Tombs, que presentarà tots els seus elements característics: tortell i panets, benedicció, el burro català i animals de treball com les mules, els matxos o les egües. Aquests animals sortiran als carrers engalanats amb guarniments catalans i estaran enganxats, generalment, amb carros que s'han recuperat i treballat al centre de L'Alzinar de la Roca.
S'espera la participació d'uns 70 carruatges i uns 100 genets.
Activitats paral·leles a la Festa dels Tonis de Taradell
Un any més, des dels Tonis de Taradell es va organitzar una nova edició del Camp de Treball, amb l'objectiu de promocionar la comarca en l'àmbit turístic i cultural i donar a conèixer el món rural a la vegada que vol fomentar la convivència i el treball en grup entre els joves. Aquest va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Taradell i el Departament de Joventut.
Com a novetat, aquest any s'organitza un acte solidari emmarcat dins dels actes de la plataforma Taradell amb la Marató, en el qual col·laboraran diverses entitats del poble com l'Esbart Dansaire o l'Escola de música. Es farà diumenge a la tarda a la sala gran de Can Costa i Font. El preu és de 10 € pels majors de 10 anys i tots els beneficis es destinaran a la Marató de TV3.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris