Taradell celebra aquest cap de setmana la Festa dels Tonis

La prioritat d'enguany 茅s adaptar la festa a les necessitats del segle XXI.
El proper cap de setmana, Taradell acollir脿 la Festa dels Tonis, declarada Festa Tradicional d'Inter猫s Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 2011. Aquesta festa, caracteritzada per la recuperaci贸 del patrimoni pag猫s i rural, enceta el calendari dels Tonis a la comarca d'Osona.
Com cada any, els actes m茅s destacats de la festa s贸n el preg贸, l'elecci贸 de l'Hereu i el passant dels Tres Tombs. Aquest any, s'organitzen novament altres esdeveniments paral·lels com el 6猫 concurs d'Instagram Tonis de Taradell, que s'organitza amb la col·laboraci贸 de la comunitat InstaOsona o la 8a Trobada d'Autocaravanes.
La Festa dels Tonis de Taradell compta doncs, amb la col·laboraci贸 de diverses entitats del poble. Sense elles no seria possible la realitzaci贸 d'aquesta festa tan especial pel municipi.

Pel que fa a la pres猫ncia d'autoritats, comptarem amb l'assist猫ncia de la Sra. Laura Borr脿s, consellera de cultura de la Generalitat.
Adaptaci贸 de la festa al segle XXI
A mesura que la societat va avan莽ant, la festa dels Tonis s'ha d'anar adaptant a les noves demandes. Actualment, els drets i la defensa dels animals s贸n una prioritat i 茅s per aix貌 que enguany la festa dels Tonis compta amb l'assessorament de l'Associaci贸 de Defensa dels 脠quids per tal d'adequar les activitats a les necessitats espec铆fiques de cada animal i vetllar pel seu benestar i seguretat.
A m茅s, l'objectiu d'aquest any hi ha set assegurar que la festa dels Tonis compleix totes les garanties de protecci贸 dels animals i per aix貌 es va consultar la normativa del Departament d'agricultura de la Generalitat. Despr茅s de constatar que no hi ha cap llei espec铆fica per la protecci贸 dels cavalls, es va demanar assessorament a l'Associaci贸 de Defensa dels Animals.
Exposici贸 tem脿tica
Aquest any l'exposici贸 tem脿tica porta com a nom "Passat, present i futur del cavall" i est脿 dedicada a la figura del cavall en l'脿mbit rural. S'inaugurar脿 dissabte 12 a la tarda amb la participaci贸 de 12 alumnes de l'Institut de Taradell.
Exposici贸 de tractors antics
Per segon any consecutiu hi haur脿 una exposici贸 de tractors antics amb la gentilesa de Josep Vallmitjana i Ramon Ball煤s. Es far脿 al passeig St. Gen铆s durant el mat铆 del diumenge.

Tast del porc, preg贸 i proclamaci贸 de l'hereu 2019
Dissabte al vespre tindr脿 lloc l'encesa de fogueres, que es realitza des de fa m茅s de 30 anys. Els taradellencs i taradellenques i els visitants aprofiten el caliu de les brases per coure la botifarra, la cansalada i les llesques de pa per fer el tast del porc, acompanyat d'un rajol铆 de vi dels porrons que es reparteixen entre el p煤blic.

El mateix dissabte al vespre es realitzaran dos dels actes m茅s emblem脿tics de la festa. D'una banda, tindr脿 lloc l'elecci贸 de l'Hereu de Taradell 2019, escollit a trav茅s de votaci贸 popular. D'altra banda es realitzar脿 el preg贸, que anir脿 a c脿rrec de Marcel Mauri, vicepresident i portaveu d'脪mnium Cultural.
Marcel Mauri pregoner Tonis Taradell 2019Dissabte 12 a les 21 hores Can Costa.

Passant dels Tres Tombs
El diumenge els carrers del municipi es convertiran en un museu a l'aire lliure, fet que permetr脿 con猫ixer i gaudir del ric i divers patrimoni -material i immaterial- que hi ha al voltant de la vida rural de la comarca. L'ambient festiu que es viur脿 exemplifica el significat de la festa, la tradici贸 i la cultura del nostre pa铆s.
La diada s'iniciar脿 amb la recepci贸 d'autoritats a l'ajuntament i l'entrega del guard贸 al Toni d'Honor, que aquest any ser脿 lliurat a la Fageda, una societat cooperativa que vetlla per la integraci贸 social donant m茅s de 200 llocs de feina a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals. A la vegada, el Convidat d'Honor d'enguany 茅s Joan Moret, president de l'Associaci贸 de criadors d'eg眉es de muntanya del Ripoll猫s.
Seguidament comen莽ar脿 el Passant dels Tres Tombs, que presentar脿 tots els seus elements caracter铆stics: tortell i panets, benedicci贸, el burro catal脿 i animals de treball com les mules, els matxos o les eg眉es. Aquests animals sortiran als carrers engalanats amb guarniments catalans i estaran enganxats, generalment, amb carros que s'han recuperat i treballat al centre de L'Alzinar de la Roca.
S'espera la participaci贸 d'uns 70 carruatges i uns 100 genets.
Activitats paral·leles a la Festa dels Tonis de Taradell
Un any m茅s, des dels Tonis de Taradell es va organitzar una nova edici贸 del Camp de Treball, amb l'objectiu de promocionar la comarca en l'脿mbit tur铆stic i cultural i donar a con猫ixer el m贸n rural a la vegada que vol fomentar la conviv猫ncia i el treball en grup entre els joves. Aquest va comptar amb la col·laboraci贸 de l'Ajuntament de Taradell i el Departament de Joventut.
Com a novetat, aquest any s'organitza un acte solidari emmarcat dins dels actes de la plataforma Taradell amb la Marat贸, en el qual col·laboraran diverses entitats del poble com l'Esbart Dansaire o l'Escola de m煤sica. Es far脿 diumenge a la tarda a la sala gran de Can Costa i Font. El preu 茅s de 10 € pels majors de 10 anys i tots els beneficis es destinaran a la Marat贸 de TV3.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris