Escrit per:
TOTmagazine
‘Mirada jove de la cultura popular’ Exposició fotogràfica
L’exposició que es podrà veure al Mur durant el mes de juliol és diferent, en aquesta ocasió es tracta d'un Mur col·laboratiu entre dos joves: la Marta Matas i en Marc Escarrabill. No es coneixen entre ells però tenen una cosa en comú i és que tots dos fan fotografies de la cultura popular.
La Marta Matas té 22 anys i sempre he viscut a Aiguafreda. Amb les seves fotos vol mostrar que en una colla castellera no només s’hi va a fer castells; s’aprenen a compartir els èxits, a ajudar-se, a escoltar i a donar consells, s’aprèn que quan hi són tots, a part de ser invencibles esdevenen una gran família.
Marc Escarrabill va néixer a Roda de Ter. Amb les imatges vol mostrar com un fet cultural, com els gegants, que implica a petits i grans, pot arribar a ser una activitat familiar més i de pas. Es vol reconèixer la tasca d’aquelles persones que voluntàriament ajuden a fer perviure les tradicions a la nostra ciutat.
Inauguració: Divendres 1 de juliol a les 19h al VicJove
‘Gegants i +...’. De David Sunyer’ Exposició pictòrica
GEGANTS I +... és una sèrie d'una desena de quadres fets per l'artista plàstic vigatà, David Sunyer on treballant amb l'aquarel·la i la tinta xina, podrem veure diferents elements de la cultura popular vigatana, com per exemple, els gegants de la ciutat, la família Llúpia, els gegants pubills o els gegants del barri de Santa Anna. Molts d'aquests dibuixos han servit per confeccionar els records que s'entreguen a les colles que han participat a les diferents trobades de gegants realitzades a la ciutat.
El mateix artista, reserva un espai on tothom qui ho desitgi, podrà dibuixar i pintar els gegants i la cultura a la seva manera; ell diu que “la cultura la fem entre tots”.
Inauguració: Dissabte 2 de juliol a les 12h. Al Centre Cívic Santa Anna
‘La cultura popular a Vic’. Visita guiada gratuïta
Inscripcions: Oficina de Turisme de Vic del 27 de juny al 2 de juliol
Durant la Baixa edat mitjana, en les festes cortesanes de diferents països de l'Europa occidental es començà a adoptar el costum d'incorporar ninots antropomorfs fets de fusta i cartró de grans proporcions dissenyats per amagar un home al seu interior que, els feia dansar al so d'una melodia. Més endavant, es van incorporar a la processó del Corpus Christi per fer-los més rellevants. Els gegants tenen un caràcter fantàstic i personifiquen l'home col·lectiu, és el protector del poble o ciutat contra els seus enemics i el defensor de les seves tradicions i llibertats. La tradició apareix documentada ja el 1424 a Barcelona. En el cas de Vic, trobem gegants documentats des de fa més de cinc-cents anys. El recorregut que es proposa en aquesta visita guiada permetrà conèixer aquesta tradició tan arrelada al país i a la ciutat de Vic
Visita guiada: Dissabte 2 de juliol a les 18h. Sortida a l’Oficina de turisme