La 27a edició del Mercat de Música Viva de Vic aposta per la descoberta en la seva programació

S’ha presentat la programació de la 27a edició del Mercat de Música Viva de Vic. En paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell,  “el Mercat és estratègic per al Departament de Cultura. S’ha d’entendre com un espai de contractació, perquè el mercat musical català necessita espais de trobada entre els artistes que volen expressar-se i tots els professionals que es dediquen a programar música. I a la vegada, és un gran aparador artístic”. Anna Erra, alcadessa de Vic, ha destacat el gran impacte econòmic que suposa el Mercat, que genera riquesa a la ciutat i la comarca per valor superior als 6 milions d’euros i un total de 42 llocs de treball directes i indirectes.
L’edició d’enguany fa una aposta clara per la descoberta, convidant públic i programadors a escoltar artistes inèdits, nous formats i  propostes que reformulen gèneres. Bona mostra d’aquest esperit és el concert inaugural, l’actuació conjunta del portuguès António Zambujo amb l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics, una producció del mercat on l’estrella del neofado i renovador de la música portuguesa oferirà el seu repertori amb nous arranjaments escrits per a l’ocasió.
Estrenes i concerts inèdits
En el capítol d’estrenes, Vic compta enguany amb les de Soleá MorenteRamon MirabetBikimelEgon SodaInspiraMournBremen,La Soul Machine al llarg dels tres primers dies de mercat. Nous també són els projectes d’Electrorumbaiao, la nova línia de fusió endegada per DJ Panko, la coproducció del mercat amb Carles Benavent Ensemble, i el repertori que posaran en escena Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbanch. Visiten Vic amb disc nou sota el braç AspencatCanteca de MacaoXabier Díaz, Pistola i Arianna Puello.
També es veurà per primera vegada el premi Puig-Porret 2014, i co-producció del MMVV i el Taller de Músics, Cants OblidatsEl llegat dels cantadors gitanos catalans. Es tracta d’un projecte que explora les arrels del cant a casa nostra i que descobreix al públic una de les seves principals figures, Joan Clota “Nen”.
El MMVV porta artistes inèdits a l’Estat: la poderosa veu de la capverdiana Elida Almeida, la guitarra d’una sola corda del jamaicà Brushy One String i l’electrònica de JoyCut.

Itineraris
Per facilitar la tasca dels programadors i contribuir a la millora de l’experiència del públic, la programació musical es presentarà a través de diferents itineraris. Aquests s’organitzaran a partir dels diferents gèneres, formats i estils, pels quals s’oferiran abonaments amb preus especials. 

OFF Vic. 10 anys de les cases de la música
A més de les tradicionals propostes de VicSona i Sona 9, organitzats per Vicjove (Servei de Joventut de l’Ajuntament de Vic) i el Grup Enderrock, respectivament, aquest 2015 celebrem a l’OFF el desè aniversari de les Cases de la Música, amb programació pròpia.  Les cinc cases —Mataró, Salt-Girona, l’Hospitalet, Terrassa i Manresa— són la pedrera del talent musical del país i programaran les seves propostes divendres 18 de 21:00h a mitjanit a la plaça de la Catedral [Jo Jet amb Maria Ribot i Estel Solé, Eduard Gener, The Outside Hours, Sense Sal i Ojo de Buen Cubero].

Vic, capital europea de les músiques del món
En la seva faceta de mercat professional, Vic torna a ser la principal cita de la indústria musical a casa nostra. Com a novetat, Vic acollirà la trobada anual de l’European Forum of Wolrd Wide Music Festivals (EFWMF), una xarxa de festivals europeus de músiques del món de la qual el MMVV n’és soci.
Per tal d’obrir mercat als projectes musicals, Vic celebrarà una trobada entre programadors públics i mànagers i promotors en una jornada específica, organitzada conjuntament amb la Direcció General de Creació i Empreses culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC), amb showcases, formació i speed-meetings. Com cada any, les entitats, organitzacions i comunitats autònomes amb presència al mercat faran les seves presentacions a la llotja, amb una agenda intensa de treball que fomenta l’intercanvi professional i vol generar negoci. Amb el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, l’oficina professional del MMVV treballa tot l’any per portar a Vic professionals del país i de fora i facilitar la plataforma de negoci imprescindible per fer d’aquesta trobada un veritable mercat professional.
L’any 2013, Vic va incrementar un 25% el seu impacte en la indústria musical, respecte de 2012, amb 3,2 milions d’euros de retorn, situant-se com una fira estratègica de referència a nivell nacional, estatal i europeu. Al 2014 va augmentar el nombre d’organitzacions inscrites (367 entitats respecte a les 328 de l’edició de 2013 i les 292 de 2012) així com la seva capacitat de compra (el seu pressupost de contractació passa dels 20.000.000€ als gairebé 30.000.000€ a l’edició de 2014).
El Mercat de Música Viva de Vic està organitzat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Té el patrocini d’Estrella Damm.