Arriba el Mercat del Ram, els dies 27, 28 i 29 de març

La ramaderia catalana té cita a Vic, un any més, al tradicional Mercat del Ram. Una fira que exerceix de punt de trobada del sector agropecuari, però que també suposa una gran festa per a la ciutadania. Al costat de les exhibicions ramaderes i les mostres de productes agrícoles, s’organitzen múltiples activitats lúdiques tan esportives, com culturals i comercials.
La regidora de Fires i mercats, Montserrat Rovira, ha presentat aquest matí a l’Ajuntament de Vic les novetats referents a l’edició d’aquest any, destacant l’aposta per la mostra Compra Pagès, “hem redefinit la part dedicada a l’alimentació potenciant el productor petit i els productes de proximitat”. D’aquesta manera, Compra Pagès s’ubica aquest any al Passeig on més d’una quarantena d’expositors agroalimentaris, que compten amb el segell que atorga la Generalitat de Catalunya de venda de proximitat o bé tenen el carnet d’artesà que dóna la mateixa administració, oferiran els seus productes com vins, verdures, embotits, carns fresques, olis, pastisseria, pa i bolets. La majoria d’expositors són de la comarca d’Osona. Al seu costat hi haurà instal·lada una carpa de degustació on el col·lectiu Osona Cuina elaborarà plats a partir dels productes de la fira. A la carpa es serviran esmorzars de forquilla i àpats a partir de diverses tapes. En aquest mateix lloc, s’hi duran a terme diverses activitats relacionades amb la cuina.
Per la seva part, el director Lactium, Pere Rovira, la fira del formatge artesà, ha explicat que aquest any es reforça la vessant professional amb l’organització de la 1a Sessió de Networking de Formatges Catalans que es farà dijous 26 de març a l’edifici El Sucre, “hi poden participar tots els formatgers catalans del Lactium, i d’aquesta manera els facilitem la comercialització del seu producte al posar-los en contacte amb empreses compradores, que tenen l’oportunitat de poder trobar en un mateix lloc a diferents formatgers, i accedir a productes que desconeixien”. Pel què fa al públic en general, a la Plaça dels Màrtirs s’hi instal·laran una quarantena d’artesans del formatge i derivats làctics, i també es duran a terme degustacions i tastos guiats. El Temple Romà acollirà dijous 26 de març un sopar basat en formatges d’alta qualitat.
Pel que fa a l’activitat ramadera, es concentrarà al voltant del Recinte Firal El Sucre, amb exposició de bestiar boví, oví i porcí. Aquest any es celebra la 11a edició del Concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu, que per quart any es fa a Vic. Més de 100 exemplars, prèviament seleccionats i provinents de diverses comarques com El Berguedà, El Ripollès, El Pallars Sobirà, El Pallars Jussà i Osona prenen part en aquest reconegut certamen. Pel què fa a l’interior del recinte firal, hi ha exposició d’ovelles, aviram, porcs i vaques de diferents races. També es celebrarà el 33è Concurs de Canals Porcines i, durant tota la setmana, a l’edifici El Sucre es duran a terme unes Jornades Tècniques on es tractaran temes com les estratègies de futur de les explotacions ramaderes, el futur de la pagesia a Osona o els sistemes compactes i de baix cost pel tractament de purins.
Les exhibicions protagonitzades per cavalls són un altre atractiu del Mercat del Ram. Per tercer any consecutiu, la zona esportiva municipal acollirà aquest tipus de demostracions. Concursos de doma clàssica, carrusels, salts d’obstacles, Horseball i volteig, són algunes de les activitats que es podran veure el dissabte i diumenge. Com a novetat, aquest any es fan unes Jornades Tècniques sobre raids, adreçades a professionals, i un concurs d’instagramers pels assistents a les demostracions. Una vintena d’hípiques de la comarca participen en aquestes demostracions, coordinades per Bettina Bohm.
Els globus s’han convertit en tota una icona del Mercat del Ram. L’International Mercat del Ram Balloon Trophy 2015 ha esdevingut un dels concursos més prestigiosos d'Europa. Des de l’any 1984, es fa cada any a Vic, durant el cap de setmana de Rams i atreu a multitud d’espectadors. Inclou una competició de globus aerostàtics, vols d’exhibició i un “Night Glow” a la Plaça Major de Vic.
El Mercat del Ram és, també, una gran festa ciutadana. A banda de les mostres esmentades, cal destacar la de Turisme, a la Rambla del Carme i Plaça Santa Clara, la de maquinària agrícola, a l’Avinguda dels Països Catalans, la d’horticultura, jardineria i energies renovables, al Recinte Firal El Sucre, i la d’automòbils, al carrer Mossèn Josep Gudiol. També es fa la desfilada de moda Fira’t a la Rambla Josep Tarradellas, organitzada pels botiguers del barri Remei-Estadi, i l’Street Market, una mostra de joves creadors ubicada a la Bassa dels Hermanos. D’altra banda, durant tot el cap de setmana, la ciutat s’omple d’ofertes lúdiques que complementen la vessant comercial com exhibicions castelleres i diverses competicions esportives.
A la roda de premsa de presentació del Mercat del Ram 2015 també hi han assistit Martí Orriols, gerent de la Federació de Bruna del Pirineu, Pere Colom, membre de la Comissió del Concurs de Canals Porcines, Miquel Masallera, organitzador de l’International Mercat del Ram Balloon Trophy 2015 i Toni Casassas, autor del cartell d’aquest any del Mercat del Ram.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris