Vic i la Setmana Europea de Prevenció de Residus del 22 al 30 de novembre

La pròxima setmana, del 22 al 30 de novembre, se celebra la 6a Setmana Europea de Prevenció de Residus. L'objectiu d’aquesta iniciativa és organitzar arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus i un any més Vic hi participa mitjançant l’organització de diverses activitats.
El diumenge, dia 23 es celebra el ‘Mercat de les 3R’ a l’escola Andersen, de 10.00 h a
13.00 h, organitzat per l’AMPA del mateix centre. L’activitat consisteix en un mercat de
segona mà, on es poden trobar tot tipus d’articles a bon preu, molts d’ells relacionats amb els nens i nenes.
El dimarts, dia 25 tindrà lloc el ‘5è Mercat d’Intercanvi’ entre escoles al recinte firal el Sucre. L’activitat es portarà a terme de 10.00 h a 12.00 h i consisteix en un mercat d’intercanvi on hi participen prop de 350 nens i nenes de 3er o 4art de primària de les diferents escoles de la ciutat. Aquest mercat implica que els infants poden intercanviar objectes que porten (3 o 4) i que ja no necessiten, per d’altres que porten els seus companys. D’aquesta manera es reutilitzen i es dóna una segona vida als materials. Recordem que l’any passat, aquesta activitat va guanyar el 1er Premi Europeu de Prevenció de Residus en la categoria de centres educatius.
El mateix dimarts, dia 25, es farà un taller de cuina ‘Aprofito el que em sobra’, al Centre Cívic Montseny, d’11.00 h a 13.00 h, en el qual es donaran consells i receptes pràctiques per aprofitar aquells aliments que tenim a casa, a la nevera, i que encara es poden consumir, però que no se sap què fer-ne. Així, s’aprofiten uns aliments que en altres circumstàncies es llençarien a les deixalles. Amb aquest taller es pretén reduir el malbaratament alimentari. El taller és gratuït, però cal inscripció prèvia enviant un correu a ccmontseny@vic.cat o bé presencialment al mateix Centre Cívic.
Finalment, el dijous, dia 27 de novembre, el regidor de Medi Ambient, Josep Rafús, assistirà a la 12a Jornada de Prevenció de Residus a Barcelona, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya, on exposarà l’experiència del Mercat d’Intercanvi entre escoles.
Vic porta fent un intens treball en l’àmbit de la reducció de residus seguint el Pla Local de Prevenció de Residus aprovat el 2011 pel ple municipal. Des d’aleshores, s’ha reduït la quantitat de deixalles que genera diàriament cada vigatà en prop de 0.51 kg, fent que la taxa de generació estigui en 1.09kg/habitant/dia.
Podeu trobar més informació sobre la prevenció de residus a
www.mediambient.vic.cat/medi-ambient/residus/reduim-els-residus