Es publica L’Assalt de l’Altarriba, l’obra de teatre creada en el marc del Mercat Medieval de Vic

Aquest dilluns, la Casa de la Convalescència de Vic ha acollit la presentació del llibre L’Assalt de l’Altarriba, que recull l’obra de teatre basada en fets reals ocorreguts a la ciutat de Vic al segle XV, que es va estrenar durant el Mercat Medieval de Vic de l’any passat. El llibre ha estat editat gràcies al suport de la Fundació Puig-Porret.
La presentació ha anat a càrrec del periodista i professor de Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, Enric Calpena, especialitzat en divulgació històrica, que ha estat acompanyat de les dues autores del llibre, Montse Albàs i Elisenda Collelldemont, i de la regidora de Fires i Mercat de Vic, Montserrat Rovira.


Calpena ha destacat que “tot i que l’obra explica un fet teòricament menor, fa explícites amb gran habilitat les causes de la guerra civil catalana, i ens transporta d’una manera molt viva i divertida al temps en què es produeix aquest assalt”. El llibre compta amb una contextualització històrica dels fets, i segons Calpena “això encara el fa més interessant, ja que ambdues parts es milloren mútuament”. La dramaturga Montse Albàs ha explicat que tot i que no es pot saber del cert com era la gent al S.XV, “he procurat aportar punts de reflexió i anàlisi al voltant de les decisions que van prendre els personatges que protagonitzen aquest episodi històric”. Per la seva part, la historiadora Eli Collelldemont ha agraït l’aportació que va fer en el seu moment l’arxiver Francesc Rocafiguera pel coneixement d’aquest fet, i ha afirmat que “he intentat explicar de forma divulgativa una part de la nostra història, que va ser important per la nostra ciutat i tornar-la a la memòria de tots els vigatans”.
La regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira, ha explicat que aquest any es tornarà a posar en escena aquesta obra durant els dies del Mercat Medieval (6, 7 i 8 de desembre) i ha afegit que “hi haurà sorpreses, i esperem que tingui tanta acceptació com l’any passat”.
L’Assalt de l’Altarriba va néixer de la voluntat de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic, de dur a terme una iniciativa que aportés contingut històric i cultural al valor turístic i comercial del Mercat Medieval de Vic. D’aquesta manera es va optar per posar en escena una obra de teatre basada en fets reals que a més del valor intrínsec que comporta fer difusió d’un fet històric, donés a conèixer part del patrimoni arquitectònic de la ciutat, convertint edificis emblemàtics en escenaris de les diferents escenes de l’obra. En la representació de l’obra, que es va estrenar durant el Mercat Medieval de l’any passat, hi van participar més de 40 actors, dirigits per Pep Simon.
El Llibre L’Assalt de l’Altarriba es pot comprar a l’Oficina de Turisme de Vic i durant els dies del Mercat Medieval es podrà adquirir també als punts d’informació establerts per tota la ciutat.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris