El sorprenent imperi de Mickey Mouse

mickey-mouse


Fa cert temps que corre per les xarxes un gr√†fic amb la silueta del ratol√≠ Mickey on s’hi reflecteixen totes les empreses involucrades en el gegant√≠ grup Disney. El que va n√©ixer com a una productora de dibuixos animats, avui dia √©s un dels grups medi√†tics m√©s influents del m√≥n. Vegem-ho de prop.

Tot va comen√ßar ara fa cent anys, el 1923, quan es va fundar a Hollywood un estudi d’animaci√≥ batejat com Disney Brothers Studio. Els √®xits van arribar r√†pid, i durant el transcurs de les d√®cades la companyia va anar diversificant m√©s i m√©s les seves activitats per esdevenir, un segle m√©s tard, un conglomerat gegant√≠ que abasta tota mena de mitjans. El nucli del negoci s√≥n els Walt Disney Studios, escortat per la societat Walt Disney Parks, per Disney Music Group i per Disney Theatrical Group, que vindrien a representar la part m√©s tradicional de l’entramat. Els Walt Disney Studios √©s l’estudi de cinema sobre el que s’ha aixecat tot el h√≤lding i una de les majors del sector cinematogr√†fic mundial, juntament amb Warner Bros, NBC Universal, Sony Pictures i Paramount. Algunes de les marques que han absorbit al llarg de la hist√≤ria les veurem m√©s endavant. La firma Walt Disney Parks (el nom complet de la qual √©s Walt Disney Parks, Experiences and Products) √©s la que explota els parcs tem√†tics que la companyia t√© arreu del m√≥n. El primer de la hist√≤ria va ser el conegut com a Disneyland, inaugurat el 1955 a Anaheim (Calif√≤rnia), mentre que el segon es va construir just a l’altra costa del pa√≠s, i va ser el Disney World d’Orlando (Florida), que data del 1971. A la d√®cada dels vuitanta, Catalunya va estar a punt de ser l’escollida per continuar l’expansi√≥ fora dels Estats Units, per√≤ una s√®rie de dificultats mai prou aclarides van dur Eurodisney cap a Par√≠s, mentre que Catalunya s’havia de conformar amb un premi de consolaci√≥ anomenat Port Aventura. Anys m√©s tard, l’exconseller Francesc Sanuy Gistau va revelar que el govern espanyol va pressionar a la multinacional americana perqu√® el parc s’instal·l√©s primer a Andalusia i despr√©s a Alacant com a √ļnica opci√≥, quan gaireb√© estava fet l’acord per ubicar el parc a la costa catalana. Avui dia, la firma disposa de parcs tem√†tics, a banda dels esmentats, a Shanghai, T√≤quio i Hong Kong. Seguint amb el negoci medul·lar de la companyia trobem Disney Music Group, que agrupa tots els segells discogr√†fics propietat de la multinacional, mentre que Disney Theatrical Group √©s la divisi√≥ dedicada a la producci√≥ de musicals en viu.

El-director-executiu-de-Disney-Robert-Iger-posa-per-a-una-foto-durant-un-acte-de-l-entrega-dels-Os

El director executiu de Disney, Robert Iger, posa per a una foto durant un acte de l'entrega dels Oscars del 2020 | Billy Bennight | ZUMA Wire/dpa | Europa Press


Fora d’aquesta fracci√≥ m√©s tradicional del negoci comencem a trobar adquisicions importants que ha fet Disney, com √©s el cas de la llegend√†ria productora 20th Century Fox, que va ser comprada per un import de 71.300 milions de d√≤lars la primavera del 2019. Com a part d’aquesta transacci√≥, la firma de Mickey Mouse es va quedar una participaci√≥ del 73% a National Geographic Partners, la filial de l’associaci√≥ National Geographic Society (que encara ret√© un 27% del capital). Dins del paquet, tamb√© venia el grup de canals de televisi√≥ Fox Sports International, amb cobertura a bona part del planeta. Molts anys abans, el 1995, Disney va aconseguir el control d’una de les cadenes de televisi√≥ m√©s importants dels Estats Units, l’ABC. En aquell moment, l’import de l’operaci√≥ es va enfilar fins els 19.000 milions de d√≤lars. Aquestes que hem vist no s√≥n les √ļniques cadenes que controla l’imperi Disney, perqu√® tamb√© √©s titular d’ESPN (que pertanyia al mateix grup que l’ABC), amb el que de facto t√© un quasi-monopoli sobre els canals d’esports.

El 1994 els productors de televisi√≥ neerlandesos Joop van den Ende i John de Mol van crear la firma Endemol, que en els seg√ľents anys aconseguiria grans √®xits a la televisi√≥, com ara The Big Brother, em√®s tamb√© a l’Estat espanyol i amb la implicaci√≥ de la productora catalana Gestmusic. Despr√©s de passar per les mans de Telef√≥nica i Mediaset, la productora va acabar formant part d’un conglomerat anomenat Endemol Shine Group, els propietaris del qual s√≥n, a parts iguals, Disney i el fons d’inversi√≥ Apollo Global Management. Per tant, una de les productores m√©s reconegudes a Europa ha acabat tamb√© formant part del holding californi√†.

Mickey Mouse i l’√†nec Donald treballen a la mateixa empresa que Spiderman, el Capit√† Am√®rica o Magneto

Una de les operacions corporatives m√©s importants de la Disney -pel seu ress√≤ a nivell mundial- va ser la compra de la f√†brica de superherois Marvel, que va dur a terme l’estiu del 2009 per 4.000 milions de d√≤lars. Les arrels de la firma comprada cal buscar-les al 1939, amb la marca de c√≤mics que acabaria evolucionant cap a Marvel. Es pot dir, en conseq√ľ√®ncia, que des de 2009, Mickey Mouse i l’√†nec Donald treballen a la mateixa empresa que Spiderman, el Capit√† Am√®rica o Magneto. Per√≤ aqu√≠ no acaba la cosa. Fruit de la compra de la matriu de la cadena ABC que hem vist abans, tamb√© van adquirir History Channel, una cadena molt popular tant a Am√®rica com a Europa dins del segment de la televisi√≥ per cable. On m√©s es percep la voracitat de Disney √©s en el sector de les productores, perqu√® s√≥n els propietaris de Pixar (2006), Lucasfilms (2012) i, fins i tot, de la firma propiet√†ria dels drets dels Muppets (2004), aquells ninos de pelfa que a Espanya es van anomenar Tele√Īecos. La productora Lucasfilms √©s ni m√©s ni menys que la que va fundar George Lucas el 1971 i amb la que va dur a les pantalles de tot el m√≥n les sagues de Star Wars i Indiana Jones. Disney el va conv√®ncer posant-li 4.000 milions de d√≤lars sobre la taula, una xifra que li va proporcionar una bona jubilaci√≥ (en aquells moments Lucas tenia 68 anys).

Altres propietats: des del fabricant de càmeres GoPro a la constructora Buena Vista

Fora del m√≥n de l’espectacle, Disney posseeix negocis tan diversos com el fabricant de c√†meres GoPro (adquirida el 2013) o la constructora Buena Vista Construction Company. Fer una an√†lisi exhaustiva de tot l’imperi de Mickey Mouse obligaria a ocupar una extensi√≥ diverses vegades superior a la d’aquest article, per√≤ el que importa √©s quedar-se amb la idea de la grandiositat i la diversitat de les seves possessions. No nom√©s ens sorprendr√† a nosaltres, sin√≥ que tamb√© els ciutadans americans es queden amb la boca oberta quan contemplen la magnitud del h√≤lding. Prova d’aix√≤ √©s l’article publicat per la revista Business Insider l’any 2020 que titulaven “14 empreses que no sabies que pertanyien a Disney”.

Tot el conglomerat empresarial que hem vist √©s una societat que cotitza a borsa i, com √©s habitual entre les grans corporacions americanes, t√© una propietat molt atomitzada, fins al punt que seria impossible trobar-ne un propietari. Els principals accionistes s√≥n un grup de fons d’inversi√≥, encap√ßalats per Vanguard (el m√†xim accionista, amb el 8%), i seguit per State Street i Blackrock. La resta de titulars tenen menys d’un 2% de les accions. El primer executiu n’√©s Robert Iger, que procedeix d’una de les companyies comprades, la cadena ABC. Tenen 220.000 treballadors i facturen prop de 90.000 milions de d√≤lars, amb uns beneficis d’uns 8.000 milions.

M√©s enll√† de les xifres, √©s molt important tenir en compte la capacitat d’influ√®ncia en l’√†mbit planetari que t√© Disney. Els seus productes entren a milions de llars i conformen la cultura popular i les modes de molt√≠ssimes persones arreu del m√≥n. √Čs impossible de saber si aquesta multinacional es conforma amb el benefici financer o si tamb√© t√© alguna voluntat de modelar la societat al seu gust.

Per Roger Vinton / AMIC

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris