Abandoneu el gas i el gasoilDiuen amb ra√≥ que, els incendis, s'apaguen a l'hivern. Doncs els problemes o els costos elevats de la calefacci√≥ es pensen i se solucionen a l'estiu. Amb la calma que mereix un canvi. D'entrada vull dir-vos que, el m√©s important, √©s tenir el pis, la casa o el comer√ß ben a√Įllat. En parlar√© per en√®sima vegada una mica m√©s endavant.


Per√≤ a m√©s a m√©s de l'a√Įllament, el sistema de calefacci√≥ √©s fonamental. No cal dir que, el terra radiant, √©s el sistema m√©s efica√ß de calefacci√≥, sobretot en una primera resid√®ncia, per√≤ a l'hora d'instal·lar-lo s'ha de fer amb una rehabilitaci√≥ integral o de s√®rie. √Čs molt habitual al nostre territori que els habitatges tinguin radiadors que funcionen a gas o gasoil. Un sistema correcte quan el preu de l'energia era barat o relativament barat. En canvi, amb el preu actual, un motor t√®rmic per produir escalfor esdev√© car, ineficient i notablement contaminador.

A partir del 2035 el gas ja no es podrà fer servir a la Unió Europea en edificis nous o en rehabilitacions. Queden una mica més de 12 anys. Les autoritats, assessorades pels científics posen la directa en aquestes normatives amb fonaments ben sòlids. Ara bé, als EUA per exemple, la ciutat de Nova York tira pel dret i ja aplicarà aquesta prohibició a partir del pròxim mes de gener del 2023!

Però perquè hem d'abandonar el gas i el gasoil? Amb què funcionarem? Doncs amb l'electricitat. No obstant això, atenció, no penseu en l'enganyifa de segons quins radiadors o calefactors de "calor blava". No els compreu, ja que gastareu el que no està escrit.

Per qu√® l'electricitat? Doncs perqu√® l'efici√®ncia dels sistemes el√®ctrics √©s infinitament superior a la dels t√®rmics i, a m√©s a m√©s, l'electricitat ens la podem fabricar amb plaques a la casa unifamiliar, a la Comunitat de Ve√Įns o a la Comunitat energ√®tica del barri (radi de 500 metres actualment, per√≤ potser es passar√† als 2 km com a Portugal o Fran√ßa). A m√©s, per m√©s contund√®ncia, ens la podem administrar amb acumulaci√≥ de l'electricitat amb bateries de primera m√†, de "saldo" de final de vida de cotxe el√®ctric o amb les del mateix cotxe el√®ctric que arriba a casa, carregat d'un lloc p√ļblic gratu√Įt o pol√≠gon amb plaques i alimentar l'habitatge de les 18 a les 08 h mentre est√† a casa. Amb un cotxe el√®ctric de gamma mitjana, podem posar 40 rentadores... Tot aix√≤ que sembla un somni evolucionar√† amb una rapidesa dif√≠cil de creure.

Imaginem que tenim els radiadors penjats a les parets i que funcionem amb gas o gasoil i no volem gastar en un terra radiant o omplir l'habitatge amb splits penjats a les habitacions i el que volem √©s aprofitar radiadors. Doncs la soluci√≥ est√†, en l'anomenada bomba de calor d'aerot√®rmia d'alta temperatura. L'aparell gasta 4,5 vegades menys i ens escalfar√† els radiadors fins a 55 o 60 graus, uns 15 a 20 graus menys que amb caldera de gas o gasoil. Trigar√† m√©s a escalfar, per√≤ amb "velocitat de creuer", l'estalvi ser√† molt gran. Si a m√©s a m√©s, podem posar algunes plaques solars, l'estalvi pot ser espectacular. A partir d'ara, nom√©s bomba de calor d'aerot√®rmia, electricitat, plaques solars i mobilitat el√®ctrica.

Per Francesc Mauri | TV3 | @MeteoMauri / AMIC
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris