Vic torna a viure el Mercat del Ram


Vic ha tornat a acollir, dos anys despr√©s, el Mercat del Ram reinventat i adaptat per esdevenir una fira segura i en qu√® la majoria de les seves activitats han estat celebrades a l’aire lliure i amb aforaments limitats, seguint les indicacions de les autoritats sanit√†ries. En aquest sentit, el conseller en funcions d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha felicitat la bona feina feta per l’Ajuntament per poder tirar endavant la primera fira d’inter√®s nacional, despr√©s de la pand√®mia, amb totes les mesures sanit√†ries vigents i amb √®xit de participaci√≥.

Tremosa va formar part del recorregut inaugural que va tenir lloc dissabte al mat√≠ i que va estar presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borr√†s, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, acompanyades d’altres autoritats pol√≠tiques i socials de la ciutat, comarca i pa√≠s.

La renovada edici√≥ ha combinat la programaci√≥ presencial amb els continguts telem√†tics i ha comptat amb la incorporaci√≥ de les noves tecnologies per controlar, mitjan√ßant una app gratu√Įta, l’aforament i el registre en les diverses activitats programades. “La digitalitzaci√≥ a les fires i mercats de la ciutat ha vingut per quedar-se”, ha exposat el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. En aquest sentit, gr√†cies als nous suports digitals s’ha pogut accedir de forma immediata al programa del Mercat i s’han pogut seguir diversos jocs i propostes en l√≠nia que han refor√ßat les presencials.

Per la seva banda, l’alcaldessa Anna Erra ha remarcat l’esfor√ß i treball per assegurar que totes les activitats i les diverses propostes complissin amb les mesures vigents per convertir-se en una fira totalment segura. Erra ha volgut agrair a totes les persones que han fet possible el nou Mercat del Ram i que han seguit totes les mesures sanit√†ries per no abaixar la gu√†rdia i permetre que Vic segueixi sent una ciutat viva i activa.

 
 

Retorn a l’activitat firal i cultural

En dades generals, l'aflu√®ncia del Mercat del Ram ha suposat el 20% del que ha estat habitual en anys anteriors. Unes dades que suposen tot un √®xit de participaci√≥ i el retorn gradual i segur de l'activitat firal i cultural a la capital d’Osona.

Una de les novetats d’enguany, ha estat l’espai Gastro&Art ubicat al parc Jaume Balmes i que ha comptat amb una setantena d’expositors d’artesania i de gastronomia. La nova proposta del renovat Mercat del Ram ha estat seguida per unes 17.000 persones que han pogut passejar per un espai segur i ampli. Tot estava preparat perqu√® qui entr√©s al recinte, amb aforament limitat, es pos√©s hidrogel i es controlava el seguiment de totes les mesures, com el de portar mascareta.

A l’Espai Gastro&Art tamb√© s’ha pogut gaudir de diversos jocs infantils que s’han complementat al passeig Pep Ventura amb propostes de circ a c√†rrec de les companyies Vermut i Hotel Locandi. De fet, l’aposta per la cultura √©s una de les novetats d’aquesta nova edici√≥ del Mercat.

“La cultura √©s segura i l’hem volguda potenciar”, afirmava la regidora de Cultura, Susagna Roura.

“La cultura popular tamb√© hi ser√† present per donar una empenta a un sector molt perjudicat”, reblava Roura. Aix√≠, un any i mig despr√©s, els gegants i bestiari de la ciutat han pogut tornar a ballar. Ha estat a la pla√ßa Major de Vic, amb unes estrictes mesures sanit√†ries, i on s’han habilitat 600 cadires.

Tamb√© s’ha pogut comptar amb una diada castellera simb√≤lica i un concert de Cobla, que substitu√Įa l’habitual ballada de sardanes a la pla√ßa Major.

 

6.500 persones passen per la Casa de Pagès

La Casa de Pag√®s ha tornat a ser un dels espais m√©s exitosos amb unes 6.500 visites. Enguany, per√≤, s’ha reconvertit en un circuit itinerant segur que ha acotat la vida de pag√®s per posar en valor la tradici√≥ i l’activitat del sector primari, essencial a la comarca.

D’entre les quatre propostes que s’hi podien visitar –el camp, l’hort, el graner i l’estable-, ha estat l’estable el preferit pel p√ļblic assistent amb mostra d’animals de pag√®s. Enguany, per√≤, no hi havia bestiar equ√≠ ni aviram a causa d’un virus. D’aquesta manera tamb√© s’ha garantit una fira segura pels animals, deia el regidor de Fires i Mercats.

Per garantir totes les mesures, el concurs de dibuix de la Casa de Pag√®s s’ha portat a terme als centres educatius de la ciutat.

Per altra banda, la 54a. edici√≥ del concurs de Pintura R√†pida s’ha desenvolupat amb total normalitat amb 27 persones inscrites -20 adultes i 7 infantils. Els guanyadors han estat Antonio Darias, Gaspar Bosch i Antoni Mariscal.

 
 

El plat del Ram

Un dels esdeveniments híbrids que millor acollida ha tingut ha estat el Plat del Ram. Una nova proposta gastronòmica de set xefs de la ciutat de Vic que han presentat a concurs els plats que, segons els professionals, representen millor aquesta festa de ciutat.

Des del dilluns 22 de mar√ß, i durant set dies, s’han pogut gaudir de les receptes proposades per diversos xefs de Vic –a trav√©s de l’app Vicfires, el web www.vicfires.cat i les diverses xarxes socials- i s’han pogut degustar als restaurants de cadascun dels xefs. Ser√† el dissabte 2 d’abril quan es conegui el plat m√©s ben valorat.

 
 

Presentació del Congrés BIT 2022

Una altra de les novetats d'enguany –feta telem√†ticament- ha estat la presentaci√≥ del Congr√©s BIT 2022 (Bioeconomia, Innovaci√≥ i Tecnologia). El Congr√©s s’inaugurar√† l’any vinent a Vic –pel Mercat del Ram- i Lleida –per la Fira de Sant Miquel- i t√© com a objectiu impulsar la modernitzaci√≥ del sector primari per tal d’aconseguir una producci√≥ d’aliments i bioproductes m√©s eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient.

M√©s de 140 persones van assistir al Congr√©s presidit per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Alimentaci√≥ i Pesca, Teresa Jord√†.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris