Records de la guerra (1936-1939), de Jordi Anglada i Bayés.

Aquest llibre recull els records de la Guerra Civil que va escriure el vigatà Jordi Anglada i Bayés (fill de Manuel Anglada i Vilardebó). Aleshores era un noi de disset anys, que va haver de fugir de la ciutat perquè casa seva va ser assaltada per una colla "d'incontrolats" i la seva família perseguida.

Primer es va amagar, amb el seu pare, per algunes masies de la Plana, fins que més tard ell va poder arribar a Barcelona, on es va estar uns mesos refugiat a casa d'uns parents. Passat un temps, disfressat de mariner, va poder pujar a un vaixell francès que el portaria a Marsella.

Xavier Cateura i Valls
Reunida la família, s'allotjaren en un hotel on trobaren diverses famílies també de Vic. Fins que al cap d'uns mesos van marxar cap a Sant Sebastià, que ja era en poder de l'exèrcit rebel. Però a cap del poc de ser allà, en Manuel Anglada va ser empresonat per la seva antiga militància catalanista. Mentre, en Jordi Anglada, en edat militar, fou enviat al front.

El llibre inclou alguns documents sobre aspectes de la revolució social que va esclatar arran de l'aixecament militar contra el govern de la República, i que a la capital d'Osona va provocar la persecució i l'assassinat de ciutadans i la destrucció d'una part important del patrimoni local.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris