El Mercat del Ram torna a Vic el 23, 24 i 25 de març


D’esquerra a dreta: Martí Orriols, Jordi Juanola, Anna Erra,
Benjamí Dòniga, David Sanglas i Bettina Bohm
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, acompanyada pel regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha presentat avui al matí l’edició 2018 del Mercat del Ram. Erra ha explicat que “Vic i Osona són un referent del sector ramader i el Mercat del Ram és una bona ocasió per donar a conèixer el món rural, des de diferents vessants, i fer una aposta pels joves que s’hi dediquen i per la innovació i millora de la seva feina”. En aquest sentit, ha destacat el nou Concurs de Joves Preparadors de Frisona (divendres 23 de març de les 16h a 19h)adreçat a joves ramaders amb inquietuds sobre com preparar als animals per assistir a concursos, i la 2a edició del Premi Especial Osona, un reconeixement a les bones pràctiques de les explotacions porcines.

En sintonia amb aquesta essència agrícola i ramadera del Mercat del Ram, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha remarcat la importància de La Casa de Pagès, un espai que es va posar en marxa ara fa tres anys, per apropar el món rural al públic familiar, on es mostren els aspectes més destacats de la vida al camp a través d’activitats, tallers i exposicions. La Casa de Pagès, situada al Pavelló del Recinte Firal El Sucre, s’estructura en diverses àrees que, segons ha explicat el regidor “fomenten el coneixement a través de la participació, i també valors com la preservació del medi ambient, l’esperit de superació i la creativitat”.

A les carpes de l’exterior del Recinte Firal s’hi duran a terme tres concursos ramaders d’abast estatal, oberts al públic: el 14è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus (diumenge 25 de març de les 11h a les 14h), el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona (dissabte 24 de març durant tot el dia) i la 1a edició del Concurs de Joves Preparadors de Frisona (divendres 23 de març de les 16h a 19h).

Una de les novetats d’aquest any, encara en l’àmbit ramader, és l’espai Llet és Salut!, situat al costat de la carpa on es faran els concursos de raça Frisona, on es farà promoció del consum de la llet de vaca, informant sobre la seva qualitat com a aliment i els beneficis que té per la salut la seva ingesta.

Una altra de les novetats d’aquests any és que la Plaça dels Màrtirs i la Plaça Santa Eulàlia acolliran activitats adreçades al públic infantil. Es faran jocs tradicionals, com cursa de panotxes, cursa de sacs, llançament de pinyol o buscar objectes en un paller, i també espectacles infantils. Al carrer Joaquima de Vedruna s’hi farà una mostra d’artesania. Els carrers de l’entorn quedaran tallats al trànsit.

El Passeig repetirà la fórmula iniciada l’any passat amb l’Espai Terra i Cuina, combinant gastronomia, venda de productes de proximitat, mostra de cerveses i música. Una de les activitats més rellevants és que a la Plaça del Carbó es donarà el tret de sortida dels actes de celebració dels 30 anys del Mercat de Música Viva de Vic amb un concert de Nyandú, el dissabte al vespre, a les 19.30h.

Les exhibicions eqüestres a la zona esportiva fan un pas endavant, amb la inclusió de noves activitats com el Salt de potència amb mur, que és un prova molt espectacular on els cavalls han de tenir una gran confiança amb el genet, ja que el mur arriba a una alçada on el cavall no pot veure què hi ha al darrere, un concurs/exhibició de Doma Clàssica Kür Gran Premi, que és un concurs de coreografia amb música, que ha d’incloure uns exercicis obligatoris i en el que hi participaran tres genets catalans que competeixen a nivell internacional, un Concurs Territorial de Doma Clàssica Copa Federació Catalana D’Hípica i una exhibició de doma menorquina

D’altra banda, el Concurs de Pintura Ràpida del Mercat del Ram es torna a convocar, després de recuperar-se l’any passat i de la bona acollida que va tenir, amb gairebé una cinquantena de participants.

Per facilitar la mobilitat, aquest any hi haurà un servei gratuït  de transport entre les zones on hi ha programades més activitats del Mercat del Ram. Dos carrilets faran el següent recorregut: Recinte Firal El Sucre/el Portalet/ Plaça Carbó/El Passeig/Carrer Verdaguer/Zona esportiva (on hi ha les exhibicions eqüestres) i tornada al Recinte Firal. El dos trenets faran un horari de 10h30 a 14h30 i de 16h a 20h.

A banda de activitats destacades, també n’hi hi ha d’altres d’importants com la Mostra de Turisme d’Osona al Passeig, la Mostra de Maquinària Agrícola, a l’Avinguda dels Països Catalans, la Mostra d’Horticultura, Jardineria i Energies Renovables, al pàrquing Joan de Serrallonga, i la d’Automòbils, al carrer Mossèn Josep Gudiol. Durant tot el cap de setmana, es faran exhibicions castelleres i de gegants, i diverses competicions esportives, com el XXXVè Trofeu Internacional de Globus Mercat del Ram.

A la roda de premsa d’aquest matí també hi han participat el gerent de la Februpi (Federació Bruna del Pirineu), Martí Orriols, el president d’AFO (Associació Frisona d’Osona), Jordi Juanola, la coordinadora de les exhibicions eqüestres, Bettina Bohm, i el director de l’Espai Terra i Cuina, David Sanglas.