La Marxa dels Vigatans vol il·luminar la plaça Major de Vic


El passat 14 de Juliol és va presentar la 14a edició de La Marxa dels Vigatans, que tindrà lloc el dia 9 de setembre a 2/4 de 10 del vespre a la plaça Major de Vic. Sota el lema "Il·lumina La Marxa dels Vigatans. Reserva la teva torxa!" Òmnium Cultural Osona, organitzadora de l'espectacle, planteja un repte únic: il·luminar la plaça Major de Vic.

L'acte va comptar amb Miquel Pla, membre de la junta d'Òmnium Osona, entitat organitzadora de l'acte, qui va explicar els canvis organitzatius i la necessitat de reservar la torxa; Anna Erra, alcaldessa de Vic, va destacar el valor pedagògic i reivindicatiu de l'acte i va lloar la voluntat de l'organització de superar-se amb més visibilitat i essència; Jaume Bernadet, de la companyia Comediants, responsable de la direcció artística de La Marxa va explicar que la posada en escena gira entorn de la idea 2015, amb un gran espectacle col·lectiu. Enguany però, 'volem que la fotografia quedi ampliada i volem que tots els espectadors siguin part activa', per aquesta raó tots els espectadors comptaran també, prèvia reserva, amb una vareta lluminosa. També hi van assistir integrants de les Columnes, que representen els 25 pobles que, el dia de l'acte, entren a la plaça Major amb les torxes enceses.

Per aconseguir el repte d'il·luminar la plaça Major de Vic, tots els participants de la Marxa dels Vigatans hauran de reservar la seva torxa o vareta lluminosa. Per a les columnes vingudes dels 25 pobles d'Osona i el Lluçanès hi haurà torxes i per als assistents a la plaça hi haurà varetes lluminoses. D'aquesta manera, els assistents o espectadors, passen a ser també part activa de l'acte. Per ambdós casos, la reserva dels punts de llum serà imprescindible i caldrà fer-la abans del dia 9 de setembre al web marxadelsvigatans.cat. Es lliuraran als assistents de forma gratuïta d'acord amb la reserva feta.

L'acte, consolidat i multitudinari, que té l'escenari central a la plaça Major de Vic, congrega milers de persones i es presenta com l'acte cívic més important de la Diada Nacional a la comarca, commemorant els fets històrics de 1705-1714. En l'edició 2015 hi van participar prop de 3.000 persones. L'edició d'enguany espera omplir i il·luminar la plaça Major. A escala organitzativa compta amb la participació de més de 60 entitats i un centenar de voluntaris.