Com millorar l'autoestima


 


L'autoestima és un conjunt de percepcions i creences sobre un mateix, creades a partir de les experiències viscudes al llarg dels anys, sent molt important l'etapa infantil i en l'adolescència, ja que són les fases en les quals comencem a forjar la nostra pròpia imatge. L'autoestima no és una necessitat fisiològica de l'ésser humà, però si essencial per al nostre procés vital i la nostra salut emocional.
Hi ha uns certs símptomes que ens poden avisar d'una baixa autoestima com poden ser:
- Manca de seguretat.
- Manca de ganes i de motivació per a fer noves coses.
- Incapacitat de dir no.
- Sentiment d'inferioritat respecte als altre.
- Necessitat d'aprovació constant de la gent.
- Infelicitat.
- Depressió.
- Falta d'iniciativa per temor a fer-ho malament.
- Nerviosisme o enveja del que són o aconsegueixen els altres.

L'autoestima pot millorar, això sí, sempre amb molta paciència i constància i seguint algunes pautes:
- Sigue's permissiu amb tu mateix. No som perfectes i no podem autoexigir-nos sense límits. Hem d'acceptar les nostres limitacions i també per descomptat, valorar i premiar els nostres encerts.
- No intentis fer coses impossibles. Marca't uns objectius assumibles i realistes. Si no ho fem, podem caure en la frustració constantment.
Intenta pensar en positiu. És cert que la vida és complicada i que la majoria de les vegades les coses no surten com voldríem, però agraeix pel que tens i per tot allò bo que et dóna la vida. Utilitza les frases en positiu i canvia el: "ho intentaré" per l'"ho obtindré".
Les comparacions com diu el refrany, sempre són odioses, per la qual cosa evita fer-lo. Cada persona és un món i té les seves circumstàncies i ningú té una vida perfecta encara que ho sembli, per la qual cosa centra't en tu, en la teva vida i en els teus objectius personals i intenta superar-te a tu mateix i no respecte als altres.
- Dedica't temps. Reserva una hora o uns minuts al dia per a fer el que et vingui de gust.
Acarona't i estima't. Ningú ho farà millor que el teu.
Canvia les coses que no t'agraden de la teva vida: posa't a estudiar una altra cosa, canvia de treball o residència, compleix un somni que hagis abandonat...
Augmenta la confiança en tu mateix. Per a això, pots assistir a teràpia o fins i tot assistir a cursos especialitzats en aquests temes.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris