Torna el Mercat Medieval de Vic 2022

 


Els carrers del centre hist√≤ric de Vic tornen a l’√®poca medieval. Del 8 a l’11 de desembre, Vic acull una nova edici√≥ del Mercat Medieval amb el format habitual d’abans de la pand√®mia i amb una variada i completa proposta d’activitats culturals per viure el passat medieval. Ho far√† en tota la seva ess√®ncia recuperant els espais del nucli antic i hist√≤ric de la ciutat, que seran l’escenari per recrear l’√®poca medieval amb artesans, taverners, firaires i espectacles tem√†tics. Durant la presentaci√≥ de la nova edici√≥ del Mercat Medieval, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, ha explicat: “Tornem al Mercat Medieval que tothom coneixia, despr√©s de dos anys amb situaci√≥ de pand√®mia. Les m√©s de 380 parades tornen al nucli antic de la ciutat, conservem l’espai de degustaci√≥ i incrementem les propostes infantils i familiars”.

 

Les ubicacions d’aquesta edici√≥ seran: la zona de les Adoberies, el Carrer Corretgers, el Carrer de la Ramada, el Carrer de la Soledat, el Carrer de l’Hospital d’en Cloquer, el Carrer Pellaires, el Carrer de Sant Antoni Maria Claret, el Carrer de Santa Maria, el Carrer Pare Xifr√©, el Parc Jaume Balmes, la Pla√ßa de Don Miquel de Clariana, la Pla√ßa del Carb√≥, la Pla√ßa de la Catedral, la Pla√ßa de la Pietat, la Pla√ßa de Sant Felip, la Pla√ßa del Bisbe Oliba, la Pla√ßa del Pes, la Pla√ßa Gaud√≠, la Pla√ßa Gerbert d’Orlhac, la Rambla del Carme, la Rambla del Passeig, la Rambla Sant Dom√®nech i una part de la rambla dels Montcada. 

 

El Mercat Medieval, un dels m√©s concorreguts i aut√®ntics del nostre territori, comptar√† amb 385 parades d’alimentaci√≥, herbes i artesania, provinents de les quatre prov√≠ncies de Catalunya, de la resta del territori estatal i tamb√© de Portugal i Fran√ßa, que oferiran articles de decoraci√≥, joieria, cosm√®tica natural, complements de roba, i productes gastron√≤mics com embotits, conserves, pastissos o xocolates. Tamb√© hi haur√† nombrosos punts amb oferta de menjar i tavernes, concentrades en 4 zones diferenciades. 

 

L’oferta comercial es complementa amb m√ļltiples activitats l√ļdiques per a totes les edats com ara tallers infantils, espectacles de carrer, m√ļsica, dansa, recreaci√≥ d’oficis i teatre que contribueixen a transportar-nos al passat. A banda del seu valor art√≠stic, les activitats creen l’atmosfera adequada per imaginar com se celebraven les festes durant l’√®poca medieval. L’horari de la fira, d’acc√©s gratu√Įt, ser√† de 10h a 20h, i la programaci√≥ es pot consultar a vicfires.cat o a trav√©s de les xarxes socials de la fira. 

 

La Pr√®via del Medieval: activitats gratu√Įtes per experimentar el Vic Medieval 

 

Dies abans del Mercat Medieval, Vic celebrar√† la primera edici√≥ de La Pr√®via del Medieval, una proposta que t√© per objectiu refor√ßar el vincle entre la ciutadania i la identitat medieval de la ciutat, fent valdre la hist√≤ria i el patrimoni cultural medieval a trav√©s d’un programa d’activitats gratu√Įtes pensades per al p√ļblic local i comarcal de la m√† dels principals agents i entitats de la localitat. Aquesta nova iniciativa neix de l’acord col·laboratiu entre l’Organisme Aut√≤nom de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic i el MEV, Museu d’Art Medieval que, tal com ha apuntat el seu director, Oriol Picas s’ha basat en “una proposta d’activitats adre√ßades a la ciutadania de Vic i de la comarca d’Osona, de qualitat i veracitat, combinant ludisme i coneixement i que ha comptat amb la participaci√≥ dels agents culturals de la ciutat”. 

 

La Pr√®via del Medieval, que se celebrar√† de l’1 al 4 de desembre, inclou una vintena d’activitats culturals, de car√†cter gratu√Įt i, en alguns casos, amb inscripci√≥ pr√®via, com un taller de cal·ligrafia medieval, una gimcana medieval, la visita “Avui, fa mil anys”, una mirada a la cuina medieval, taller de vitralls medievals i la visita guiada pels portals medievals de Vic. Aquestes i m√©s activitats, que es poden consultar al programa publicat a la web vicfires.cat, s’organitzaran en espais emblem√†tics i referents, d’origen medieval, de la ciutat de Vic com s√≥n les cases del Carrer de l’Albergueria, la Pla√ßa de Malla, la Pla√ßa de La Pietat, la Jazz Cava i el conjunt de muralles de Pere III, el MEV, Museu d’Art Medieval, el Castell dels Montcada, la Pla√ßa Major i La Catedral.  

 

La Trifulga de l’Altarriba: representaci√≥ hist√≤rica de l’Assalt que va marcar la ciutat de Vic 

 

L’acte m√©s popular del Mercat Medieval √©s la representaci√≥ de La Trifulga de l’Altarriba, a c√†rrec de la companyia de Teatre Essela, que un any m√©s tornar√† a endinsar els i les visitants en una hist√≤ria basada en uns fets hist√≤rics que van passar a Vic al segle XV. Un recorregut teatral itinerant i gratu√Įt per quatre espais emblem√†tics de Vic. Tots els espais s√≥n accessibles per a persones amb diversitat funcional. 

 

El seu director, Pep Sim√≥n, ha comentat que el muntatge de La Trifulga de l’Altarriba est√† pensat tenint en compte la relaci√≥ directe amb el p√ļblic. “Les arts esc√®niques estan inspirades en l’√®poca i van tenyint tot el muntatge a trav√©s de titelles, marionetes, esgrima o mim”. Sim√≥n ha afegit que la renovaci√≥ de l’espectacle fa que sigui m√©s l√ļdic i no tan explicatiu. La part hist√≤rica de cada escena, a banda de ser explicada per un dels personatges, comptar√† amb el suport d’un retaule que refor√ßa l’explicaci√≥ de cada representaci√≥. 

 

Activitats i espectacles medievals 

 

A banda de passejar-se entre les parades del nucli antic i hist√≤ric de Vic, els i les visitants del Mercat Medieval podran gaudir d’activitats i espectacles medievals per a totes les edats. Al Parc de les Clotes, davant de l’Atl√†ntida de Vic, s’instal·laran uns tipis medievals on es desenvoluparan cinc tallers per a nens i nenes: taller de premsa de flors, de pintura de cara, de construcci√≥ de castells, de clauers de fusta i de sab√≥. 

 

L’edici√≥ d’enguany recupera les activitats amb animals que, des de 2019, i a causa de la pand√®mia, s’havien eliminat. En aquest sentit, a la zona de les Adoberies s’instal·lar√† un recorregut amb ponis, una falconeria amb una catorzena d’aus rapinyaires, que faran exhibicions de vol. A m√©s, al Parc Jaume Balmes s’hi ubicar√† un circuit per passejar amb l’aut√≤cton burro catal√†. Tamb√© es podr√† gaudir de dues atraccions, un laberint i un escenari on s’hi podran veure diverses actuacions de titelles i contacontes. 

 

Al Pont de Queralt s’hi ubicaran els arquers medievals, els quals faran demostracions de tir amb arc, espectacles nocturns de tir amb arc i organitzaran el torneig medieval de tir amb arc. La m√ļsica i el ball tamb√© seran protagonistes al Mercat Medieval amb la batucada ‘Batec d’un Somni’, que tocaran al Parc Jaume Balmes, a la la Pla√ßa del Carb√≥ i al Parc Jaume Portell; i els set grups de passacarrers que ompliran de bon ambient totes les zones del mercat

 

Els p√ļblic del mercat tamb√© podr√† seguir en directe demostracions dels oficis m√©s rellevants de l’√®poca medieval com talla de fusta, copista il·luminador, fuster, picapedrer, bufador de vidre, torner, ceramista, escultor i pintor. Les representacions d’oficis s’ubicaran a la Pla√ßa del Bisbe Oliba, excepte la de l’ofici de pintor, que estar√† instal·lada al vest√≠bul del MEV, Museu d’Art Medieval, on recrear√† la t√®cnica medieval de la pintura al tremp i permetr√† als visitants contemplar en directe el proc√©s d’elaboraci√≥ de la pintura sobre fusta. A l’interior del MEV, Museu d’Art Medieval de Vic tamb√© es podr√† realitzar un taller familiar de pintura medieval i visites tem√†tiques al nou espai immersiu. Dies abans del Mercat Medieval comen√ßar√† a respirar-se edat mitjana amb un conjunt d’activitats culturals que es portaran a terme amb l’objectiu de refor√ßar el vincle entre la ciutadania i la identitat medieval de Vic.

Des de l’Ajuntament de Vic i el MEV, Museu d’Art Medieval s’ha liderat aquest projecte per posicionar, promoure i posar en valor el patrimoni medieval de la ciutat. El resultat s√≥n m√©s de vint activitats gratu√Įtes, adre√ßades a tots els p√ļblics que es centren en diferents tem√†tiques relacionades amb l’√®poca medieval.


PROGRAMA D'ACTIVITATS DE LA PR√ąVIA
DE L'1 AL 4 DE DESEMBRE DE 2022

 

*TOTES LES ACTIVITATS S√ďN GRATU√ŹTES*

 

DIJOUS 1 de DESEMBRE de 2022

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCI√ď: El nou espai immersiu del MEV √©s l’arc de connexi√≥ entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a trav√©s d’una experi√®ncia emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magn√≠fica col·lecci√≥ d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

La Nadala del MEV, Museu d'Art Medieval, a les 18:00h

DESCRIPCI√ď: Concert i confer√®ncia al voltant del Frontal de l'altar de l'esgl√©sia d'Espinelves

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

COL·LABORA: MEV i Amics dels Museus d'Osona


*Es requereix inscripció prèvia

Inscripcions a:
reserves@museuartmedieval.cat / T. 938 869 360 

 

DIVENDRES 2 DE DESEMBRE DE 2022

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCI√ď: El nou espai immersiu del MEV √©s l’arc de connexi√≥ entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a trav√©s d’una experi√®ncia emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magn√≠fica col·lecci√≥ d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripci√≥ pr√®via: 

 

Conferència: Una mirada a la cuina Medieval, de les 19:30h a les 20:30h

DESCRIPCI√ď: N√ļria B√†guena, experta en cuina medieval ens explicar√† les caracter√≠stiques principals d'una cuina medieval, refinada i elaborada. Una gastronomia que ens ha llegat m√©s de 800 receptes en les que s'hi poden trobar diferents condiments i t√®cniques de cocci√≥ en una mateixa elaboraci√≥. Descobrirem una gastronomia catalana que fa m√©s de 500 anys va ser reconeguda a moltes altres cuines d'Europa. Acabarem la sessi√≥ amb un petit tastet que oferiran des dels restaurants que participen a la campanya gastron√≤mica de cuina medieval

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

COL·LABORA: Escola Hostaleria d'Osona, Osona Cuina, Associaci√≥ d'empresaris d'hostaleria i turisme del Moian√®s i Osona i Creacci√≥ (XPT Osona i Fetaosona)

Es requereix inscripció prèvia:

 

DISSABTE 3 de DESEMBRE de 2022

 

Els portals Medievals de Vic, de les 10:00h a les 11:00h

DESCRIPCI√ď: Aquesta visita consisteix en un recorregut pel per√≠metre del centre hist√≤ric de Vic, resseguint el tra√ßat de les antigues muralles del s.XIV, fortificaci√≥ ordenada pel rei Pere III el Cerimoni√≥s, i de les quals avui encara se'n conserva aproximadament 1/4 part

LLOC: davant de l'Oficina de Turisme, Pla√ßa del Pes

COL·LABORA: Associaci√≥ Vic informadors

  

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller del món funerari, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCI√ď: La necr√≤polis romana de l'antiga Pla√ßa de la Quintana ser√† l'epicentre d'aquest taller que ens apropar√† al m√≥n funerari de l'Edat Mitjana

LLOC: Església de la Pietat

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueol√≤giques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller de vitralls medievals, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCI√ď: Els m√©s petits podran con√®ixer el m√≥n dels vitralls amb un taller ple de color i reflexes. Activitat familiar

LLOC: Casa Pratdesaba

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueol√≤giques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller d'Heràldica, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCI√ď: L'emblema familiar plasmat sobre un escut desperta curiositat per la seva composici√≥ i significat. Descobreix-ho! Activitat familiar

LLOC: Casa Pratdesaba

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueol√≤giques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Taller intensiu de pintura al tremp i exposici√≥  de pigments, de 10:00h a 12:30h i de 16:00h a 18:30h

DESCRIPCI√ď: Com es pintaven els frontals rom√†nics? Vine a aprendre la t√®cnica de pintura al tremp! A c√†rrec de Jordi Lafon

LLOC: L'Albergueria

COL·LABORA: ACVIC

Es requereix inscripció prèvia:

 

Taller intensiu de cal·ligrafia medieval, de 10:00h a 13:00h i de 16:00h a 19:00h

DESCRIPCI√ď: La lletra rom√†nica de Vic i Ripoll. A c√†rrec d'Oriol Mir√≥

LLOC: Escrivania de La Catedral

COL·LABORA: CCVic

 

 

Encanteri medieval: gimcana familiar, de 10:00h a 13:00h

DESCRIPCI√ď: De casualitat heu trobat un llibre d'encanteris amb un conjur capa√ß de fer que Vic torni per uns dies a l'Edat Mitjana! Sereu capaces de trobar la paraula m√†gica per viatjar en el temps? Activitat familiar

LLOC D'INICI: qualsevol d'aquests punts: Jazz Cava, l'Albergueria, Plaça de Malla o el campanar de l'església de La Pietat. Final de l'activitat al MEV, Museu Art Medieval

 

Visita guiada a punts d'arrel Medieval, de les 11:00h a 13:00h i de 16:00h a 18:00h 

DESCRIPCI√ď: Visita guiada de dues hores de durada que et portar√† a descobrir diferents espais de la ciutat medieval: Adoberies, antic hospital de St. Bartomeu, Mol√≠ d'en Saborit, Les Cavallerisses i Muralla de Pere III

PUNT DE SORTIDA: C. Sant Francesc, n√ļm. 64

GUIA: Xavier Cervera

Es requereix inscripció prèvia:

 *INSCRIPCIONS DEL TORN DE MAT√ć (11H A 13H):     DIPONIBLES 
 *INSCRIPCIONS DEL TORN DE TARDA (16H A 18h):   EXHAURIDES 

 

El Palau dels Montcada i la transformaci√≥ de la ciutat, de 16:00h a 17:30h

DESCRIPCI√ď: El palau dels Montcada ha estat un element generador en els or√≠gens de la ciutat de Vic, un pol d'atracci√≥ situat estrat√®gicament per empla√ßar construccions i recorreguts al seu voltant en els inicis de la formaci√≥ de la ciutat. Visita guiada amb Anna Rovira

LLOC: Vicpuntzero, entrada de davant la capella fonda

COL·LABORA: Vicpuntzero, Ajuntament de Vic i Patronat d'Estudis Osonencs

Es requereix inscripció prèvia:

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCI√ď: El nou espai immersiu del MEV √©s l’arc de connexi√≥ entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a trav√©s d’una experi√®ncia emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magn√≠fica col·lecci√≥ d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

Al·legories de la l√≠nia: continu√Įtat entre la pl√†stica medieval i el c√≤mic, a les 18:00h

DESCRIPCI√ď: El c√≤mic pertany a la narraci√≥ visual seq√ľencial, dins la qual cal entendre la pintura medieval, les pintures rupestres de la prehist√≤ria, els jerogl√≠fics egipcis, els c√≤dex mesoamericans o les formes de notaci√≥ dels pobles √†grafs. La pintura medieval i la seva iconografia de sants, b√®sties fabuloses i danses macabres no nom√©s es perllonguen en els superherois, criatures teriomorfes i malsons tenebrosos del c√≤mic sin√≥ que formen part d’un mateix retaule de meravelles que mai no ha deixat d’acompanyar-nos. A c√†rrec d'Ivan Pintor

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

 

Concert d'Arnau Obiols , a les 19:00h

DESCRIPCI√ďConcert d’Arnau Obiols "L'au" basat en la improvitzacio, on vindr√† acompanyat per instruments com el rabequet, un giny que es va expandir durant l'edat mitjana.

LLOCJazz Cava

 

Nit d'homilies, a les 22:00h

DESCRIPCI√ď: Tres humoristes ens faran riure parlant de l'√®poca medieval

LLOCJazz Cava

 

DIUMENGE 4 de DESEMBRE de 2022

 

Detalls Medievals a les façanes i parets de Vic, de les 10:00h a les 11:00h

DESCRIPCI√ď: Un recorregut dins del per√≠metre de les muralles per a fer descobrir detalls que ens transporten a l’edat mitjana i que sovint ens passen desapercebuts

LLOC: davant de l'Oficina de Turisme a la Plaça del Pes

COL·LABORA: Associaci√≥ Vic informadors

 

Taller intensiu de cal·ligrafia medieval, de 10:00h a 13:00h i de 16:00h a 19:00h

DESCRIPCI√ď: La lletra rom√†nica de Vic i Ripoll. A c√†rrec d'Oriol Mir√≥

LLOC: Escrivania de La Catedral

COL·LABORA: CCVic

Es requereix inscripció prèvia:

 

 

Jocs de l'època, de 10:00h a 14:00h

DESCRIPCI√ď: Jocs gegants a La Pla√ßa i jocs de taula al CC Joan Triad√ļ. Coneix m√©s sobre el m√≥n medieval tot jugant! Activitat familiar

LLOC: Pla√ßa Major i Centre C√≠vic Joan Triad√ļ (jocs de taula)

COL·LABORA: √Ärea d'educaci√≥ de l'Ajuntament de Vic, UVIC i L'An√≤nima

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 10:30h

DESCRIPCI√ď: El nou espai immersiu del MEV √©s l’arc de connexi√≥ entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a trav√©s d’una experi√®ncia emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magn√≠fica col·lecci√≥ d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

Trifulga de l'Altarriba, de 11:00h a 13:00h

DESCRIPCI√ď: La Trifulga, incursi√≥ e desfeta de lo senyor Lloren√ß d'Altarriba a la ciutat de Vic, ser√† tamb√© un recorregut teatral basat en uns fets hist√≤rics que van tenir lloc a Vic el segle XV. A c√†rrec de Teatre Essela

LLOC D'INICI: Plaça Gerbert d'Orlhac

 

No nom√©s filaven: les dones a la Catalunya medieval, a les 12:00h

DESCRIPCI√ď: Des dels primers segles medievals fins a les darreries de l'Edat Mitjana el segle XV, farem un recorregut per explicar com era la vida de les dones a la Catalunya medieval. Des del seu protagonisme en la colonitzaci√≥ del territori fins al seu paper actiu en el m√≥n urb√†. A c√†rrec de Mireia Comas del MEV, Museu d'Art Medieval

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

 

Concert de Nadal del Patronat d'Estudis Osonencs amb el cor Auditexaudi, a les 12:00h

DESCRIPCI√ď: Concert on es far√† un viatge per les primeres fonts musicals escrites de l’Edat Mitjana  i, m√©s concretament, al voltant del Cant Gregori√† del segle IV al  segle XIV. Aquest espectacle ens vol apropar tant a nivell t√®cnic com simb√≤lic a 16 obres que mostren a trav√©s de les principals composicions sacres i vernacles el pas del temps i les diverses celebracions que conformen el cicle vital de les societats medievals.

LLOC: Sala 2 Centre d'Arts Esc√®niques de l'Atl√†ntida

Reserva d'entrada gratu√Įta a latlantidavic.cat

  

Deriva Medieval, de 17:00h a 21:00h

DESCRIPCI√ď: Ruta per diferents espais medievals de la ciutat on hi succeiran diverses intervencions art√≠stiques. La hist√≤ria medieval de la ciutat es troba amb la m√ļsica, la poesia i les arts visuals

LLOC: Pont Romànic, Albergueria i la canònica de la Catedral

COL·LABORA: La Clota i El Refugi

 

ALTRES ACTIVITATS

 

Videojocs, del 28 de novembre al 3 de desembre

DESCRIPCI√ď: Selecci√≥ acurada de videojocs no violents ambientats en l'√®poca medieval. Es podr√† jugar a la zona de videojocs de la primera planta de la Biblioteca

LLOC: Biblioteca Pilarin Bayés

HORARI: de dilluns de divendres de 9:30h a 20h. Dissabte de 10h a 14h i de 16h a 19h

 

Portar la cuina medieval als restaurants de Vic i comarca

DESCRIPCI√ď: Diferents restaurants de Vic i comarca participen a La Pr√®via amb l'elaboraci√≥ de diferents receptes com el Menjar blanc, l'Ametllat, la panada de congre, la salsa pebrada i molts m√©s!

LLOC/DIA/HORA: segons restaurant

COL·LABORA: Escola Hostaleria d'Osona,  Osona Cuina, Associaci√≥ d'empresaris d'hostaleria i turisme del Moian√®s i Osona i Creacci√≥ (XPT Osona i Fetaosona)

 

Reinterpretació de retaules amb tècniques de còmic

DESCRIPCI√ď: Alumnes de la Farinera han reinterpretat retaules del MEV, Museu d'Art Medieval i els han convertit en un c√≤mic! Podreu veure el resultat a diferents aparadors de llibreries de la ciutat!

LLOC: Llibreries de Vic

COL·LABORA: La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic i les Llibreries de Vic

 

Repic de campanes, dijous 1 de desembre a les 17.00h i diumenge 11 de desembre a les 19.00h

LLOC: Campanar rom√†nic de la Catedral de St. Pere

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris