Torna el Mercat Medieval de Vic 2022

 


Els carrers del centre històric de Vic tornen a l’època medieval. Del 8 a l’11 de desembre, Vic acull una nova edició del Mercat Medieval amb el format habitual d’abans de la pandèmia i amb una variada i completa proposta d’activitats culturals per viure el passat medieval. Ho farà en tota la seva essència recuperant els espais del nucli antic i històric de la ciutat, que seran l’escenari per recrear l’època medieval amb artesans, taverners, firaires i espectacles temàtics. Durant la presentació de la nova edició del Mercat Medieval, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Titi Roca, ha explicat: “Tornem al Mercat Medieval que tothom coneixia, després de dos anys amb situació de pandèmia. Les més de 380 parades tornen al nucli antic de la ciutat, conservem l’espai de degustació i incrementem les propostes infantils i familiars”.

 

Les ubicacions d’aquesta edició seran: la zona de les Adoberies, el Carrer Corretgers, el Carrer de la Ramada, el Carrer de la Soledat, el Carrer de l’Hospital d’en Cloquer, el Carrer Pellaires, el Carrer de Sant Antoni Maria Claret, el Carrer de Santa Maria, el Carrer Pare Xifré, el Parc Jaume Balmes, la Plaça de Don Miquel de Clariana, la Plaça del Carbó, la Plaça de la Catedral, la Plaça de la Pietat, la Plaça de Sant Felip, la Plaça del Bisbe Oliba, la Plaça del Pes, la Plaça Gaudí, la Plaça Gerbert d’Orlhac, la Rambla del Carme, la Rambla del Passeig, la Rambla Sant Domènech i una part de la rambla dels Montcada. 

 

El Mercat Medieval, un dels més concorreguts i autèntics del nostre territori, comptarà amb 385 parades d’alimentació, herbes i artesania, provinents de les quatre províncies de Catalunya, de la resta del territori estatal i també de Portugal i França, que oferiran articles de decoració, joieria, cosmètica natural, complements de roba, i productes gastronòmics com embotits, conserves, pastissos o xocolates. També hi haurà nombrosos punts amb oferta de menjar i tavernes, concentrades en 4 zones diferenciades. 

 

L’oferta comercial es complementa amb múltiples activitats lúdiques per a totes les edats com ara tallers infantils, espectacles de carrer, música, dansa, recreació d’oficis i teatre que contribueixen a transportar-nos al passat. A banda del seu valor artístic, les activitats creen l’atmosfera adequada per imaginar com se celebraven les festes durant l’època medieval. L’horari de la fira, d’accés gratuït, serà de 10h a 20h, i la programació es pot consultar a vicfires.cat o a través de les xarxes socials de la fira. 

 

La Prèvia del Medieval: activitats gratuïtes per experimentar el Vic Medieval 

 

Dies abans del Mercat Medieval, Vic celebrarà la primera edició de La Prèvia del Medieval, una proposta que té per objectiu reforçar el vincle entre la ciutadania i la identitat medieval de la ciutat, fent valdre la història i el patrimoni cultural medieval a través d’un programa d’activitats gratuïtes pensades per al públic local i comarcal de la mà dels principals agents i entitats de la localitat. Aquesta nova iniciativa neix de l’acord col·laboratiu entre l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM) de l’Ajuntament de Vic i el MEV, Museu d’Art Medieval que, tal com ha apuntat el seu director, Oriol Picas s’ha basat en “una proposta d’activitats adreçades a la ciutadania de Vic i de la comarca d’Osona, de qualitat i veracitat, combinant ludisme i coneixement i que ha comptat amb la participació dels agents culturals de la ciutat”. 

 

La Prèvia del Medieval, que se celebrarà de l’1 al 4 de desembre, inclou una vintena d’activitats culturals, de caràcter gratuït i, en alguns casos, amb inscripció prèvia, com un taller de cal·ligrafia medieval, una gimcana medieval, la visita “Avui, fa mil anys”, una mirada a la cuina medieval, taller de vitralls medievals i la visita guiada pels portals medievals de Vic. Aquestes i més activitats, que es poden consultar al programa publicat a la web vicfires.cat, s’organitzaran en espais emblemàtics i referents, d’origen medieval, de la ciutat de Vic com són les cases del Carrer de l’Albergueria, la Plaça de Malla, la Plaça de La Pietat, la Jazz Cava i el conjunt de muralles de Pere III, el MEV, Museu d’Art Medieval, el Castell dels Montcada, la Plaça Major i La Catedral.  

 

La Trifulga de l’Altarriba: representació històrica de l’Assalt que va marcar la ciutat de Vic 

 

L’acte més popular del Mercat Medieval és la representació de La Trifulga de l’Altarriba, a càrrec de la companyia de Teatre Essela, que un any més tornarà a endinsar els i les visitants en una història basada en uns fets històrics que van passar a Vic al segle XV. Un recorregut teatral itinerant i gratuït per quatre espais emblemàtics de Vic. Tots els espais són accessibles per a persones amb diversitat funcional. 

 

El seu director, Pep Simón, ha comentat que el muntatge de La Trifulga de l’Altarriba està pensat tenint en compte la relació directe amb el públic. “Les arts escèniques estan inspirades en l’època i van tenyint tot el muntatge a través de titelles, marionetes, esgrima o mim”. Simón ha afegit que la renovació de l’espectacle fa que sigui més lúdic i no tan explicatiu. La part històrica de cada escena, a banda de ser explicada per un dels personatges, comptarà amb el suport d’un retaule que reforça l’explicació de cada representació. 

 

Activitats i espectacles medievals 

 

A banda de passejar-se entre les parades del nucli antic i històric de Vic, els i les visitants del Mercat Medieval podran gaudir d’activitats i espectacles medievals per a totes les edats. Al Parc de les Clotes, davant de l’Atlàntida de Vic, s’instal·laran uns tipis medievals on es desenvoluparan cinc tallers per a nens i nenes: taller de premsa de flors, de pintura de cara, de construcció de castells, de clauers de fusta i de sabó. 

 

L’edició d’enguany recupera les activitats amb animals que, des de 2019, i a causa de la pandèmia, s’havien eliminat. En aquest sentit, a la zona de les Adoberies s’instal·larà un recorregut amb ponis, una falconeria amb una catorzena d’aus rapinyaires, que faran exhibicions de vol. A més, al Parc Jaume Balmes s’hi ubicarà un circuit per passejar amb l’autòcton burro català. També es podrà gaudir de dues atraccions, un laberint i un escenari on s’hi podran veure diverses actuacions de titelles i contacontes. 

 

Al Pont de Queralt s’hi ubicaran els arquers medievals, els quals faran demostracions de tir amb arc, espectacles nocturns de tir amb arc i organitzaran el torneig medieval de tir amb arc. La música i el ball també seran protagonistes al Mercat Medieval amb la batucada ‘Batec d’un Somni’, que tocaran al Parc Jaume Balmes, a la la Plaça del Carbó i al Parc Jaume Portell; i els set grups de passacarrers que ompliran de bon ambient totes les zones del mercat

 

Els públic del mercat també podrà seguir en directe demostracions dels oficis més rellevants de l’època medieval com talla de fusta, copista il·luminador, fuster, picapedrer, bufador de vidre, torner, ceramista, escultor i pintor. Les representacions d’oficis s’ubicaran a la Plaça del Bisbe Oliba, excepte la de l’ofici de pintor, que estarà instal·lada al vestíbul del MEV, Museu d’Art Medieval, on recrearà la tècnica medieval de la pintura al tremp i permetrà als visitants contemplar en directe el procés d’elaboració de la pintura sobre fusta. A l’interior del MEV, Museu d’Art Medieval de Vic també es podrà realitzar un taller familiar de pintura medieval i visites temàtiques al nou espai immersiu. Dies abans del Mercat Medieval començarà a respirar-se edat mitjana amb un conjunt d’activitats culturals que es portaran a terme amb l’objectiu de reforçar el vincle entre la ciutadania i la identitat medieval de Vic.

Des de l’Ajuntament de Vic i el MEV, Museu d’Art Medieval s’ha liderat aquest projecte per posicionar, promoure i posar en valor el patrimoni medieval de la ciutat. El resultat són més de vint activitats gratuïtes, adreçades a tots els públics que es centren en diferents temàtiques relacionades amb l’època medieval.


PROGRAMA D'ACTIVITATS DE LA PRÈVIA
DE L'1 AL 4 DE DESEMBRE DE 2022

 

*TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES*

 

DIJOUS 1 de DESEMBRE de 2022

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCIÓ: El nou espai immersiu del MEV és l’arc de connexió entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a través d’una experiència emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

La Nadala del MEV, Museu d'Art Medieval, a les 18:00h

DESCRIPCIÓ: Concert i conferència al voltant del Frontal de l'altar de l'església d'Espinelves

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

COL·LABORA: MEV i Amics dels Museus d'Osona


*Es requereix inscripció prèvia

Inscripcions a:
reserves@museuartmedieval.cat / T. 938 869 360 

 

DIVENDRES 2 DE DESEMBRE DE 2022

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCIÓ: El nou espai immersiu del MEV és l’arc de connexió entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a través d’una experiència emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia: 

 

Conferència: Una mirada a la cuina Medieval, de les 19:30h a les 20:30h

DESCRIPCIÓ: Núria Bàguena, experta en cuina medieval ens explicarà les característiques principals d'una cuina medieval, refinada i elaborada. Una gastronomia que ens ha llegat més de 800 receptes en les que s'hi poden trobar diferents condiments i tècniques de cocció en una mateixa elaboració. Descobrirem una gastronomia catalana que fa més de 500 anys va ser reconeguda a moltes altres cuines d'Europa. Acabarem la sessió amb un petit tastet que oferiran des dels restaurants que participen a la campanya gastronòmica de cuina medieval

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

COL·LABORA: Escola Hostaleria d'Osona, Osona Cuina, Associació d'empresaris d'hostaleria i turisme del Moianès i Osona i Creacció (XPT Osona i Fetaosona)

Es requereix inscripció prèvia:

 

DISSABTE 3 de DESEMBRE de 2022

 

Els portals Medievals de Vic, de les 10:00h a les 11:00h

DESCRIPCIÓ: Aquesta visita consisteix en un recorregut pel perímetre del centre històric de Vic, resseguint el traçat de les antigues muralles del s.XIV, fortificació ordenada pel rei Pere III el Cerimoniós, i de les quals avui encara se'n conserva aproximadament 1/4 part

LLOC: davant de l'Oficina de Turisme, Plaça del Pes

COL·LABORA: Associació Vic informadors

  

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller del món funerari, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCIÓ: La necròpolis romana de l'antiga Plaça de la Quintana serà l'epicentre d'aquest taller que ens aproparà al món funerari de l'Edat Mitjana

LLOC: Església de la Pietat

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueològiques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller de vitralls medievals, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCIÓ: Els més petits podran conèixer el món dels vitralls amb un taller ple de color i reflexes. Activitat familiar

LLOC: Casa Pratdesaba

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueològiques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Vida i mort en una ciutat medieval: Taller d'Heràldica, primer torn de 10:00h a 11:30h i segon torn de 11:30h a 13:00h

DESCRIPCIÓ: L'emblema familiar plasmat sobre un escut desperta curiositat per la seva composició i significat. Descobreix-ho! Activitat familiar

LLOC: Casa Pratdesaba

COL·LABORA: Centre d'Investigacions Arqueològiques d'Osona (CIAO) 

Es requereix inscripció prèvia:

 

Taller intensiu de pintura al tremp i exposició  de pigments, de 10:00h a 12:30h i de 16:00h a 18:30h

DESCRIPCIÓ: Com es pintaven els frontals romànics? Vine a aprendre la tècnica de pintura al tremp! A càrrec de Jordi Lafon

LLOC: L'Albergueria

COL·LABORA: ACVIC

Es requereix inscripció prèvia:

 

Taller intensiu de cal·ligrafia medieval, de 10:00h a 13:00h i de 16:00h a 19:00h

DESCRIPCIÓ: La lletra romànica de Vic i Ripoll. A càrrec d'Oriol Miró

LLOC: Escrivania de La Catedral

COL·LABORA: CCVic

 

 

Encanteri medieval: gimcana familiar, de 10:00h a 13:00h

DESCRIPCIÓ: De casualitat heu trobat un llibre d'encanteris amb un conjur capaç de fer que Vic torni per uns dies a l'Edat Mitjana! Sereu capaces de trobar la paraula màgica per viatjar en el temps? Activitat familiar

LLOC D'INICI: qualsevol d'aquests punts: Jazz Cava, l'Albergueria, Plaça de Malla o el campanar de l'església de La Pietat. Final de l'activitat al MEV, Museu Art Medieval

 

Visita guiada a punts d'arrel Medieval, de les 11:00h a 13:00h i de 16:00h a 18:00h 

DESCRIPCIÓ: Visita guiada de dues hores de durada que et portarà a descobrir diferents espais de la ciutat medieval: Adoberies, antic hospital de St. Bartomeu, Molí d'en Saborit, Les Cavallerisses i Muralla de Pere III

PUNT DE SORTIDA: C. Sant Francesc, núm. 64

GUIA: Xavier Cervera

Es requereix inscripció prèvia:

 *INSCRIPCIONS DEL TORN DE MATÍ (11H A 13H):     DIPONIBLES 
 *INSCRIPCIONS DEL TORN DE TARDA (16H A 18h):   EXHAURIDES 

 

El Palau dels Montcada i la transformació de la ciutat, de 16:00h a 17:30h

DESCRIPCIÓ: El palau dels Montcada ha estat un element generador en els orígens de la ciutat de Vic, un pol d'atracció situat estratègicament per emplaçar construccions i recorreguts al seu voltant en els inicis de la formació de la ciutat. Visita guiada amb Anna Rovira

LLOC: Vicpuntzero, entrada de davant la capella fonda

COL·LABORA: Vicpuntzero, Ajuntament de Vic i Patronat d'Estudis Osonencs

Es requereix inscripció prèvia:

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 17:00h

DESCRIPCIÓ: El nou espai immersiu del MEV és l’arc de connexió entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a través d’una experiència emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

Al·legories de la línia: continuïtat entre la plàstica medieval i el còmic, a les 18:00h

DESCRIPCIÓ: El còmic pertany a la narració visual seqüencial, dins la qual cal entendre la pintura medieval, les pintures rupestres de la prehistòria, els jeroglífics egipcis, els còdex mesoamericans o les formes de notació dels pobles àgrafs. La pintura medieval i la seva iconografia de sants, bèsties fabuloses i danses macabres no només es perllonguen en els superherois, criatures teriomorfes i malsons tenebrosos del còmic sinó que formen part d’un mateix retaule de meravelles que mai no ha deixat d’acompanyar-nos. A càrrec d'Ivan Pintor

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

 

Concert d'Arnau Obiols , a les 19:00h

DESCRIPCIÓConcert d’Arnau Obiols "L'au" basat en la improvitzacio, on vindrà acompanyat per instruments com el rabequet, un giny que es va expandir durant l'edat mitjana.

LLOCJazz Cava

 

Nit d'homilies, a les 22:00h

DESCRIPCIÓ: Tres humoristes ens faran riure parlant de l'època medieval

LLOCJazz Cava

 

DIUMENGE 4 de DESEMBRE de 2022

 

Detalls Medievals a les façanes i parets de Vic, de les 10:00h a les 11:00h

DESCRIPCIÓ: Un recorregut dins del perímetre de les muralles per a fer descobrir detalls que ens transporten a l’edat mitjana i que sovint ens passen desapercebuts

LLOC: davant de l'Oficina de Turisme a la Plaça del Pes

COL·LABORA: Associació Vic informadors

 

Taller intensiu de cal·ligrafia medieval, de 10:00h a 13:00h i de 16:00h a 19:00h

DESCRIPCIÓ: La lletra romànica de Vic i Ripoll. A càrrec d'Oriol Miró

LLOC: Escrivania de La Catedral

COL·LABORA: CCVic

Es requereix inscripció prèvia:

 

 

Jocs de l'època, de 10:00h a 14:00h

DESCRIPCIÓ: Jocs gegants a La Plaça i jocs de taula al CC Joan Triadú. Coneix més sobre el món medieval tot jugant! Activitat familiar

LLOC: Plaça Major i Centre Cívic Joan Triadú (jocs de taula)

COL·LABORA: Àrea d'educació de l'Ajuntament de Vic, UVIC i L'Anònima

 

Visita "Avui, fa mil anys", a les 10:30h

DESCRIPCIÓ: El nou espai immersiu del MEV és l’arc de connexió entre el present actual i el passat de fa mil anys: ens transportarem a l’edat mitjana a través d’una experiència emotiva i sensorial per descobrir i entendre la magnífica col·lecció d’art medieval del MEV

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

Es requereix inscripció prèvia:

 

Trifulga de l'Altarriba, de 11:00h a 13:00h

DESCRIPCIÓ: La Trifulga, incursió e desfeta de lo senyor Llorenç d'Altarriba a la ciutat de Vic, serà també un recorregut teatral basat en uns fets històrics que van tenir lloc a Vic el segle XV. A càrrec de Teatre Essela

LLOC D'INICI: Plaça Gerbert d'Orlhac

 

No només filaven: les dones a la Catalunya medieval, a les 12:00h

DESCRIPCIÓ: Des dels primers segles medievals fins a les darreries de l'Edat Mitjana el segle XV, farem un recorregut per explicar com era la vida de les dones a la Catalunya medieval. Des del seu protagonisme en la colonització del territori fins al seu paper actiu en el món urbà. A càrrec de Mireia Comas del MEV, Museu d'Art Medieval

LLOC: MEV, Museu d'Art Medieval

 

Concert de Nadal del Patronat d'Estudis Osonencs amb el cor Auditexaudi, a les 12:00h

DESCRIPCIÓ: Concert on es farà un viatge per les primeres fonts musicals escrites de l’Edat Mitjana  i, més concretament, al voltant del Cant Gregorià del segle IV al  segle XIV. Aquest espectacle ens vol apropar tant a nivell tècnic com simbòlic a 16 obres que mostren a través de les principals composicions sacres i vernacles el pas del temps i les diverses celebracions que conformen el cicle vital de les societats medievals.

LLOC: Sala 2 Centre d'Arts Escèniques de l'Atlàntida

Reserva d'entrada gratuïta a latlantidavic.cat

  

Deriva Medieval, de 17:00h a 21:00h

DESCRIPCIÓ: Ruta per diferents espais medievals de la ciutat on hi succeiran diverses intervencions artístiques. La història medieval de la ciutat es troba amb la música, la poesia i les arts visuals

LLOC: Pont Romànic, Albergueria i la canònica de la Catedral

COL·LABORA: La Clota i El Refugi

 

ALTRES ACTIVITATS

 

Videojocs, del 28 de novembre al 3 de desembre

DESCRIPCIÓ: Selecció acurada de videojocs no violents ambientats en l'època medieval. Es podrà jugar a la zona de videojocs de la primera planta de la Biblioteca

LLOC: Biblioteca Pilarin Bayés

HORARI: de dilluns de divendres de 9:30h a 20h. Dissabte de 10h a 14h i de 16h a 19h

 

Portar la cuina medieval als restaurants de Vic i comarca

DESCRIPCIÓ: Diferents restaurants de Vic i comarca participen a La Prèvia amb l'elaboració de diferents receptes com el Menjar blanc, l'Ametllat, la panada de congre, la salsa pebrada i molts més!

LLOC/DIA/HORA: segons restaurant

COL·LABORA: Escola Hostaleria d'Osona,  Osona Cuina, Associació d'empresaris d'hostaleria i turisme del Moianès i Osona i Creacció (XPT Osona i Fetaosona)

 

Reinterpretació de retaules amb tècniques de còmic

DESCRIPCIÓ: Alumnes de la Farinera han reinterpretat retaules del MEV, Museu d'Art Medieval i els han convertit en un còmic! Podreu veure el resultat a diferents aparadors de llibreries de la ciutat!

LLOC: Llibreries de Vic

COL·LABORA: La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic i les Llibreries de Vic

 

Repic de campanes, dijous 1 de desembre a les 17.00h i diumenge 11 de desembre a les 19.00h

LLOC: Campanar romànic de la Catedral de St. Pere