Com va començar i va triomfar Google?

Getty-Images-1207206237 Tot va començar el 1995

- Primavera 1995: Sergey Brin (23 anys llavors) i Larry Page (24), confundadores de Google i actualment president i CEO, es coneixen en un acte que la Universitat de Stanford organitza per als candidats del seu Doctorat en Informàtica.

- Tardor 1995: Larry i Sergey comencen a treballar en el 'Digital Library Project' de la Universitat de Stanford. Larry Page, amb experiència en disseny web i el títol d'Enginyer Elèctric, i Sergey Brin, un expert en tractament de dades i Llicenciat en Informàtica i Ciències Matemàtiques, comencen a crear un algorisme per a la recerca de dades. Aquesta tecnologia es convertirà més tard en el cor que farà funcionar a Google.

El nom que Larry Page dona a aquesta tecnologia va ser 'PageRank'. En la seva pàgina web personal de la Universitat de Stanford, penjarà en 1997 una presentació que ho explica: 'PageRankBringing Order to the Web'.

1996

- Gener 1996: Comencen a desenvolupar un cercador anomenat 'BackRub'. Aquest nom l'hi donen pel fet que l'habilitat més gran d'aquest motor de cerca és analitzar els 'back links' (enllaços que apunten a una determinada pàgina).

Tal com indiquen en la seva descripció, BackRub està escrit en Java i Python (fins i tot Larry Page postea algun dubte en els 'newsgroups'), i opera en diverses màquines Sun Ultra i Intel Pentium amb Linux. La Base de Dades està allotjada en un ordinador Sun Ultra II amb 28 GB de disc dur.

Si tens qualsevol dubte sobre el funcionament d'aquest cercador, i no estigui resposta a les seves FAQ, pots trucar al (415) 723-3154, i preguntar per Larry. Els primers usuaris són els alumnes i professors de Stanford, que gaudeixen de la precisió amb la qual el cercador troba dades a la web.

1997

- 1997: 'BackRub' es transforma en 'Google'. Li atorguen aquest peculiar nom per la seva semblança a la paraula 'googol', que en anglès és el nom que es dona a la xifra '10 elevat a 100 '(un u seguit de 100 zeros). Ja tenen indexades 24 milions de pàgines. Molt abans, ja han tingut problemes de capacitat als seus discs, i han hagut d'idear enginys basats en Lego, com aquest.

En els començaments de Google (en el domini google.stanford.edu), el seu disseny és encara més auster del que serà posteriorment. En aquesta antiga versió s'inclouen fotografies dels equips que utilitzen.

- 1997: Larry i Sergey han registrat el domini 'google.com'. A més, han donat a conèixer la seva tecnologia a l'Office of Technology Licensing' (OTL) de la Universitat de Stanford, que serà l'encarregada de contactar amb diferents companyies d'Internet que puguin estar interessades en Google.

1998

- Gener 1998: A Sergey i Larry no els agrada cap de les ofertes rebudes, bé per ser econòmicament baixes, o perquè no desenvoluparan correctament la tecnologia. Per això, decideixen ser ells els que creïn la seva pròpia empresa.

És llavors quan el dormitori de Larry Page es converteix en la nova llar de Google, portant tots els equips informàtics al costat del seu llit. L'habitació de Sergey Brin, situada al costat de la de Larry, es converteix en l'oficina financera.

Google encara indexa pàgines ràpidament, i Larry i Sergey necessiten molta més capacitat als seus discs. Han d'adquirir un terabyte, i finalment aconsegueixen comprar diversos discos durs rebaixats, tots per $ 15.000.

Tot i la 'febre dels punts com' d'aquells dies, Larry i Sergey no obtenen trobar un inversor que financi Google, i han d'aconseguir tots els diners de les seves famílies i amics íntims. Mentrestant, havien abandonat el seu Doctorat en Stanford.

- Estiu 1998: A casa d'un amic comú, Sergey i Larry coneixen a Andy Bechtolsheim (cofundador de Sun Microsystems i vicepresident de Cisco Systems), i comencen a xerrar sobre Google. Després de trenta minuts, Bechtolsheim els signa un xec per $ 100.000, a nom de 'Google Inc.'. Aquesta empresa, com a tal, no existeix, i per poder cobrar el xec (que està dues setmanes sobre la taula de Larry), han de buscar un local, i fundar una nova companyia: 'Google Inc.'.

- Setembre 1998: Google Inc. obre les portes en un garatge que un amic els lloga en Menlo Park, a Califòrnia. Ràpidament, instal·len diverses línies telefòniques, un cable, mòdem, una línia ADSL, i una plaça d'aparcament per al seu primer empleat, Craig Silverstein (actualment, director de Tecnologia de Google). 25 milions de pàgines estan indexades, i Google rep deu mil consultes per dia. La revista 'PC Magazín' ho inclou dins de la seva llista 'Top 100 Web Sites' de 1998.

A la pàgina web de 'About Google' d'aquest mes, apareixen multitud de referències sobretot el que envolta a Google: les 3 persones que treballaven en aquell moment, tota la gent que els estava ajudant, el programari i el maquinari que utilitzaven, les col·laboracions, …

1999

- Febrer 1999: La plantilla ascendeix a 8 persones, respon a 500.000 consultes per dia, es traslladen a unes noves oficines a Palo Alto, i signa el seu primer contracte comercial amb RedHat, el qual comença a subministrar el sistema operatiu Linux dels servidors de Google. Mentrestant, continuen amb la seva campanya comercial: el boca a boca.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris