Destí, la Lluna: arrenca la missió lunar Artemis I



La nau espacial ha passat dues hores donant tornades al voltant de la Terra abans de ser impulsada cap a la Lluna. La nau està funcionant com s'esperava i ara comença el seu creuer de deu dies cap al nostre satèl·lit natural.

El sistema de llançament espacial de la NASA, el coet més potent mai construït, s'ha dissenyat perquè la nau espacial Orion transporti astronautes i mòduls Gateway a la Lluna. Encara que el vol de prova d'Artemis I no està tripulat, ja s'estan fabricant les tres pròximes naus espacials amb la maquinària de més de 20 empreses procedents de deu països europeus.

«El Mòdul de Servei Europeu i la nau espacial Orion són el resultat de dècades d'una immillorable col·laboració entre la ESA i la NASA», declara el director general de la ESA, Josef Aschbacher.

«Des dels telescopis Hubble i Webb i el Satèl·lit d'observació de la Terra, Sentinel-6, fins a l'Estació Espacial Internacional i, ara, Artemis, la ESA s'enorgulleix de ser el soci predilecte de la NASA i, gràcies a aquest llançament, poder portar a l'ésser humà a la Lluna».

La ESA ha dissenyat i supervisat el desenvolupament del mòdul de servei d'Orion, la part de la nau espacial que subministra aire, electricitat i propulsió. De la mateixa manera que la locomotora d'un tren porta els vagons de passatgers i subministra energia, el Mòdul de Servei Europeu porta ara a Orion fins a la Lluna i després de tornada a casa.

«Anunciem la col·laboració entre Orion i el Mòdul de Servei Europeu l'any 2013 i, encara que el llançament d'avui constitueix una fita en la missió, tan sols marca el començament de la missió Artemis I i de les nostres majors ambicions lunars», declara el director d'Exploració Humana i Robòtica de la ESA, David Parker.

«En els pròxims anys, serem testimonis del llançament de mòduls europeus per a construir la Lunar Gateway internacional. Així mateix, els astronautes de la ESA s'aventuraran més lluny de la Terra que mai, ja que veurem a un europeu a la Lluna a la fi d'aquesta dècada».

Vol a la Lluna i de tornada a casa

La missió Artemis I serà testimoni d'una missió de 42 dies que portarà a la nau espacial Orion i el Mòdul de Servei Europeu fins a la Lluna i de tornada a casa. Tots dos passaran aproximadament dues setmanes orbitant la Lluna, durant les quals el Mòdul de Servei Europeu encendrà els seus 33 motors per a mantenir el rumb de la nau espacial i col·locar-la en la millor posició perquè les seves quatre matrius solars de 7 metres de llarg rebin la llum del Sol.

El Mòdul de Servei Europeu també manté la nau espacial funcionant a temperatures adequades i alberga tots els tancs de combustible necessaris per als motors. En futures missions d'Artemis, el Mòdul de Servei Europeu facilitarà aire i aigua als astronautes que treballin en el mòdul de tripulació d'Orion.

Durant el transcurs de la missió, el personal radicat a ESTEC, el centre tècnic de la ESA als Països Baixos, estarà disponible per a brindar la seva experiència i gran coneixement del Mòdul de Servei Europeu al control principal de la missió, situat en el Centre Espacial Johnson de la NASA, a Houston (els Estats Units).

Artemis I finalitzarà el recorregut amb un amaratge a l'Oceà Pacífic, enfront de la costa de Califòrnia (els Estats Units). El Mòdul de Servei Europeu se separarà i desintegrarà sense cap risc en l'atmosfera poc abans que el mòdul de la tripulació d'Orion amari.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris