Vic en estat d’excepcionalitat per sequera

vic-sequeraVic en estat d'excepcionalitat per sequera per la situació d'extrema escassetat d'aigua a la zona de capçalera del Ter. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat l'Ajuntament de Vic que els indicadors de sequera de la Capçalera del Ter, d'on s'abasteix la ciutat, són molt negatius a causa de la sequera pluviomètrica que anem arrossegant els darrers mesos.

 

Això implica prendre una sèrie de mesures previstes en el Pla d'Emergència en Situacions de Sequera del municipi de Vic (PESS), que l'Ajuntament va aprovar en el ple del passat mes d’abril.

 

El passat mes de juliol Vic ja va entrar en estat d’Alerta per sequera, fet que va provocar haver d’implementar mesures restrictives pel que fa al consum de l’aigua. Des de l'Ajuntament i Aigües Vic es farà un seguiment de consum d'aigua per veí, gràcies a la inversió en telegestió que es va fer. D'aquesta manera els veïns i veïnes podran ser avisats si s'acosten als límits de consum d'aigua establerts.


sequera-vic

 

Mesures generals

  • Els usuaris industrials han de reduir el seu consum en un 15% (respecte la mitjana dels tres últims anys). A més, es reduirà la pressió de la xarxa de 20.00 a 8.00h al sector industrial.
  • Està prohibit el reg de jardins i zones verdes, tant públiques com privades, excepte per regs de supervivència d’arbres o plantes i només de 20.00 a 8.00h, utilitzant el gota a gota o una regadora. La prohibició no s’aplica si l’aigua és de pluja recollida en teulades o són aigües regenerades de depuradora (cal regar de 20:00 a 8:00h). En reg municipal, incloent gespa, no s’aplica si s’utilitza aigua no potable i amb un màxim de 45 L/m2 al mes.
  • Està prohibit omplir totalment o parcialment les fonts i llacs artificials.
  • Està prohibida la neteja dels carrers, els paviments (inclent-hi les gespes artificials) i les façanes amb aigua potable; excepte en cas d’accident o d’incendi, o si hi ha risc sanitari o de seguretat viària. No s’aplica a l’aigua no potable o per netejar aparadors i finestres amb galleda i esponja.
  • Està prohibit utilitzar aigua per eliminar pols.
  • Es limita l’ompliment de piscines: reompliment parcial si disposen de sistemes de recirculació i en centres educatius (per al bany d’infants, de màxim 500 L). Està prohibit omplir piscines de nova construcció.
  • Es limita la neteja de vehicles: en establiments comercials que disposin de sistemes de recirculació; fora dels establiments només pels vidres, miralls, retrovisors, llums i matrícules amb esponja i galleda; i fora dels establiments per a vehicles de transport de menjar, d’animals (vius o morts), medicaments, residus, ambulàncies o vehicles mèdics.
  • Les granges han de reduir el seu consum en un 30%. Només poden utilitzar aigua potable per abeurament i neteja dels animals i per netejar el recinte.
  • El reg de camps esportius de gespa i altres superfícies esportives només es permet per a la pràctica federada d’esport. Es pot regar de 20.00 a 8.00h, prioritzant l’ús d’aigua no potable.

 

L'Ajuntament ja va començar a aplicar algunes mesures com la limitació del reg de zones verdes en les hores de més insolació, i, per tant, només regant entre les 8 del vespre i les 8 del matí (exceptuant les operacions estrictes de reparació i manteniment) i l'ús d'aigua freàtica per a determinats espais i la neteja viària. Ja fa diversos anys que s'està millorant la gestió del reg incorporant sistemes de telegestió en bona part de les zones verdes que permeten un ús més eficient de l'aigua. Més del 50% de les zones verdes que tenen reg ja estan telegestionades.

 

Consulta les recomanacions per fer un consum d’aigua responsable aquí. 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris