El mercat de la raça bruna del Pirineu torna a Vic

Els propers 30 de setembre i 1 d’octubre el Recinte Firal El Sucre acollirà el 3r Mercat de la Raça Bruna del Pirineu, un mercat professional que fa de nucli de la compra i venda d’aquesta raça de vaques, en el que es podran comprar, mitjançant subhasta, uns 200 exemplars.
Aquest matí, el regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Benjamí Dòniga, ha presentat a l’Espai Vit del Recinte Firal El Sucre la nova edició d’aquest mercat, acompanyat del gerent de la Federació de Bruna del Pirineu (FEBRUPI), Martí Orriols i del xef del restaurant de Faves Comptades (Tavertet), Fabià Contreras.
El regidor ha destacat el format de subhasta d’aquest mercat, “d’aquesta manera es dóna una major transparència tant per venedors com per compradors i hi ha les mateixes oportunitats de compra per tothom”. El ramader venedor fixa el preu de sortida i a partir d’aquest es van fent puges de 10 euros fins que el millor postor aconsegueix el bestiar.
Martí Orriols ha explicat que l’any passat es van vendre el 80% dels animals, i ha afegit que “Vic és la capital de la ramaderia de Catalunya, un centre neuràlgic, i per nosaltres té molt interès i és molt útil poder-hi celebrar un mercat d’aquestes característiques”.
El bestiar procedeix del Pallars, la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya i Osona. Els compradors, procedeixen majoritàriament del Ripollès, el Berguedà i Osona. Aquest any es calcula que s’arribarà a un volum de negoci d’uns 115.000€, xifra similar a les darreres edicions.
Durant el divendres, al mercat només hi podran accedir els professionals del sector, mentre que el dissabte, que és quan es realitzaran les subhastes, estarà obert al públic.
La novetat d’aquest any és que per impulsar el coneixement i el consum d’aquest tipus de carn de vedella, el dissabte al matí es portarà a terme una petita exposició comercial d’onze productors que venen carn de vedella bruna i s’oferirà un tast gratuït, gràcies a la col·laboració del Gremi d’Hostaleria d’Osona, a través del xef Fabià Contreras, del restaurant de Faves Comptades de Tavertet.
El 3r Mercat de la Raça Bruna està organitzat per la Federació de Bruna del Pirineu (FEBRUPI) i l’Àrea de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, i compta amb la col·laboració d’Estrella Damm.