La vigatana Míriam Ruiz-Ruano recull el premi València Nova d’Assaig 2020

 

El passat divendres 18 de desembre es va celebrar a la ciutat de València l'acte de lliurament dels prestigiosos premis literaris organitzats per la Institució Alfons el Magnànim. Consten d'onze modalitats, classificades en dues categories: València Nova (fins a 35 anys) i València. La filòloga catalana Míriam Ruiz-Ruano va asistir a l'entrega que va tenir lloc a la Sala Gregori Mayans del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), aquest any amb una assistència menor que la d'edicions anteriors a causa de les restriccions antiCOVID-19.

L'acte, conduït dinàmicament per la periodista Maria Fuster, va comptar amb la presència de representants del món de la política i de la cultura valenciana com Vicent Marzà (conseller d'Educació, Cultura i Esport), Vicent Flor (president de la Institució Alfons el Magnànim) i l'artista de la Ribera Manuel Boix, autor dels onze quadres originals que van rebre els guardonats. Ruiz-Ruano, la més jove dels guardonats, va rebre el Premi València Nova d'Assaig lliurat per Maria Josep Amigó, presidenta de la Institució Alfons el Magnànim i vicepresidenta de la Diputació de València. La seva obra, Vós i jo entre els antics. Fonts i influències de la literatura catalana medieval ha estat publicada per la mateixa fundació Alfons el Magnànim amb un tiratge inicial de 600 exemplars. L'edició d'enguany és la que ha presentat més volums nous des del seu inici el 1949.

La concessió dels guardons comporta la publicació de l'obra, un quadre original de l'artista Manuel Boix i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 € en les de poesia i de 8.000 € en la de novella gràfica. Pel que fa a la categoria de València Nova, els premis, a més de la publicació de l'obra i l'obra de Boix, són de 5.000 € en narrativa i assaig i 3.000 € en poesia. El premi d'assaig serà publicat directament pel Magnànim, mentre que Bromera editarà els llibres en valencià (poesia i narrativa), Versátil ho farà amb els premis de narrativa en castellà, Hiperión s'ocuparà dels premis de poesia en castellà i finalment l'obra premiada en la modalitat de novella gràfica serà publicada per Andana.

Segons va destacar la institució cultural, en la convocatòria de 2020 s'han atorgat premis en totes les modalitats i la participació ha augmentat en quasi el doble d'obres presentades, respecte a l'any anterior, arribant a un total de 768.

Maria Josep Amigó ha destacat que "l'aposta pels Premis València Nova als joves, i per les noves modalitats dels premis d'assaig i de novel·la gràfica, ha donat els seus fruits", i ha remarcat els Premis València com a una referència important a la nostra ciutat i país. Per la seva banda, Vicent Marzà ha remarcat "la important tasca que duu a terme el Magnànim per a la cultura valenciana" i ha volgut mostrar el seu suport als creadors i, en concret, al reconeixement de la figura fonamental d'Enric Valor. Amb el llibre Enric Valor, memòries, ha afegit, "contribuïm a difondre el valor d'un escriptor valencià decisiu del segle XX".

PREMIS VALÈNCIA NOVA 2020
Pel que fa als guardonats dels premis València Nova, cal destacar que són premis dirigits a persones menors de 35 anys amb l'objectiu de fomentar la creativitat literària i la divulgació de la cultura en les seves distintes manifestacions. En l'apartat de poesia, la guardonada en valencià ha sigut l'alzirenca Laia Fontana i Bria, amb la seva obra Rondalles i altres veritats, mentre que a l'edició en castellà, el guanyador ha sigut el madrileny Alberto Guirao amb la seva obra Ulises X.

Per altra banda, a la categoria d'Assaig el premi València Nova 2020 ha sigut per a la filòloga nascuda a Vic (Barcelona),Míriam Ruiz-Ruano, per l'obra Vós i jo entre els antics: fonts i influències de la literatura catalana medieval. Per últim, el premi València Nova de narrativa atorgat per la Institució Alfons el Magnànim ha sigut per a Victoria Bernardo García i Mariló Àlvarez Sanchis. García l'ha guanyat en l'edició en castellà amb l'obra Seattle, eligiendo mi final, mentre que Sanchis ha rebut el guardó en la categoria en valencià, amb el seu llibre La taxidermista d'emocions.

PREMIS VALÈNCIA 2020
A banda dels premis València nova 2020, també s'han entregat els premis València 2020 per part de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació. En la categoria de poesia en valencià, el guardó ha sigut per a Ismael Carretero per la seva obra Adonísiada i després, mentre que a la divisió en castellà, el guanyador ha sigut Francisco José Chamorro pel poemari Teoría de la justícia.

Els premis de narrativa han resultat per a Antonio Tocornal amb la seva obra Pájaros en un cielo de estaño en la categoria en castellà, mentre que en valencià la guardonada ha sigut el llibre Somnis de Valparaiso, de Jaume Benavente. Finalment, el Premi València 2020 d'assaig ha sigut per a l'alteà Joan Borja, per la seva obra Enric Valor, memòries.

A l'acte d'entrega dels premis han assistit el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, la vicepresidenta de la Diputació i presidenta de la Institució Alfons el Magnànim, Maria Josep Amigó, i el director del Magnànim, Vicent Flor. La presentadora, Maria Fuster , ha amenitzat la cerimònia amb un discurs despreocupat, donant-li un to humorístic a l'acte. També, han estat presents tant el fill i el nét d'Enric Valor (Enric Valor Hernàndez i Carles Valor i Micó).















Publica un comentari a l'entrada

Comentaris