Anna Marcet i Mas a la Llibreria Muntanya de LLibres de Vic


Qui millor que ella es podria definir?

Avui us presentem a l'Anna Marcet, guanyadora del Premi literari Revista de Vic 2020, amb la seva novel·la Born, sens dubte un gran llibre que ens ha deixat captivats.
Nascuda a Moià i amb l'ajuda de l'Alba Gateu (més endavant sabreu el perquè)

Així doncs us deixem amb el descobriment editorial d'aquesta temporada.

Per què escrius?

No escric, creo.

Born és un projecte que va néixer ara fa 6 anys.

Arran de què?

De moltes coses.

Resumint; un bon dia, el cervell em va fer un clic. Necessitava deixar de pensar en totes les coses negatives que m'havien portat – sense pretendre-ho– dins d'un cicle viciós negatiu.

Necessitava passar-m'ho bé creant, i ho volia fer escrivint. Una modalitat que pel sol fet de ser una dislèxica de 40 anys ja era una bogeria, un gran repte. Giro lletres, confonc símbols, escric i penso el rebés, i la comprensió dels meus textos –per qualsevol fanàtic de Pompeu– són un atemptat contra la nostra magnífica llengua.

Jo sóc aquella que en el grup de whatsapp no opina mai, la que a les grans postals de felicitacions en grup; només escriu "Moltes felicitats" o simplement firma, i tot, per evitar els comentaris punyents, que molt alegrament la gent que escriu pulcrament deixen anar pels meus errors involuntaris.

Tots són murs, barreres que hauríem d'ignorar quan ens anul·len allò que ens agrada fer, en el meu cas crear, i així ho vaig fer. Tot plegat, qui ho havia de llegir? Ningú. Era un projecte boig meu, un repte.

Nits escrivint, hores i hores seguides a davant l'ordinador –esgarrapades d'on podia–, mai eren prou per poder plasmar tot el que el meu cervell era capaç d'imaginar un cop obertes les comportes. Havia nascut un gran projecte, i un cop acabat i repassat deu vegades, era una llàstima que ningú el llegís. I és així com un bon amic somrient, em va treure el manuscrit de les meves mans tremoloses. I és aquest, que un més tard em va animar a continuar. Ell no va ser l'únic i el projecte es va fer gran, madurant a cada pàgina, amb cada capítol acabat i amb cada opinió sincera que m'expressaven. I finalment l'Alba, encomanant-li l'entusiasme pel meu projecte, es va atrevir a corregir ortogràficament el monstre.

Així doncs, quan em torno a preguntar què és Born?

És un projecte. La creació d'una història plasmada mitjançant l'escriptura. Amb l'única intenció de superar el repte més important de tots, que per mi; és aportar un granet de sorra. Per fer que? Que cadascú l'utilitzi per realitzar el projecte que més necessiti.BIBLIOGRAFIA

Anna Marcet Mas, filla del Víctor de la Central i de la Núria, la petita del Llogari. Parella del Jordi des de fa 20 anys i mare del Pau 11 anys.

Va néixer a Moià el 5 de desembre del 1978, aquella època en què les nevades encara eren abundants i on l'escalf de la llar de foc s'agraïa en els talls de llum en ple hivern.

Els primers estudis fets a Can Colapi, passant els cursos amb penes i treballs. A l'institut de Moià, les coses no van millorar i després d'un fracàs estrepitós i superant amb èxit les proves d'accés de l'Escola Massana, va iniciar els estudis de disseny a l'edat de 15 anys amb un èxit notable.

Amb vint-i-quatre anys laborals repartits en la fabricació de llençols, la fabricació de pastisseria industrial, enganxant cartells pel carrer, de cambrera en un restaurant, construint... dissenyant intensament... dibuixant patrons, fabricant pizzes a P3, P5 i P2 i ara en una oficina tècnica de projectes de formigó arquitectònic, puc dir amb orgull, que he conegut a gent extraordinària, de la que he intentat aprendre el màxim de coses.Anna Marcet i