Nova proposta de VICCC 2016: el Mapa de les Lletres de Vic

A la Biblioteca Joan Triadú s’ha presentat el Mapa de les Lletres de Vic, una nova proposta emmarcada dins la programació de Vic, capital de la Cultura Catalana 2016 que es portarà a terme durant tot el mes d’abril. L’edició del Mapa de les Lletres de Vic neix amb la voluntat de senyalitzar tots aquells espais de la ciutat que tenen relació amb les lletres i la literatura. Es tracta d’un mapa on se situen des de llibreries, biblioteques públiques i privades, impremtes, arxius o col·leccions privades, fins a espais i rutes literàries.

Durant la roda de premsa, la regidora de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura,  ha posat de relleu el fet que “el Mapa de les Lletres fa palès que Vic és una ciutat molt literària” i que la seva publicació “ens permetrà  visualitzar, no només, els espais literaris, sinó també 111 carrers d’autors que hi apareixen senyalitzats”. En aquest sentit, però la publicació d’aquest mapa vol anar més enllà, i tal i com ha assenyalat el coordinador de VICCC 2016, Marc Comas, “en el fons no estem presentant un document, una peça, un objecte; estem presentant diversos projectes, diversos conceptes, amb múltiples finalitats”. El Mapa de les Lletres va acompanyada d’una extensa programació de visites guiades a arxius, biblioteques i tallers que durant la resta de l’any només són accessibles a professionals i estudiosos. Alhora, tots els diumenges d’abril s’ofereixen rutes literàries que proposen un passeig per la ciutat amb l’objectiu d’aproximar espais i edificis de Vic des d’una perspectiva literària.

Marc Comas ha explicat que “el Mapa, a banda d’artístic té un valor documental perquè és una instantània, una radiografia exacte del Vic literari de l’any 2016”. Durant la presentació s’ha volgut destacar algunes d’aquestes visites guiades programades; com és el cas de la de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic que permetrà fer un recorregut per les seves sales històriques: l'antiga sala de consulta, els arxius parroquials, l'Arxiu de la Cúria Fumada, i la part més singular així com l'Arxiu Capitular, amb les butlles papals en papir del segle X. També s’obrirà al públic la Impremta Anglada del 1870, de la qual en va sortir la primera edició del Canigó de Verdaguer, obres de Collell o de Serra i Campdelacreu, a més de nombroses capçaleres i revistes, com La Veu de Montserrat, La Pàtria o el Diari de Vich. El taller on treballa la il·lustradora vigatana Pilarín Bayés i la Biblioteca Joan Triadú es converteixen en espais on es podran veure racons que normalment no estan oberts al públic. En aquest sentit també es donarà la oportunitat de conèixer la Biblioteca privada de Miquel Ylla que està especialitzada en muntanya, geografia i viatges i que consta d’uns 10.000 volums.

Així, el Mapa de les Lletres esdevé una bona oportunitat per descobrir nous espais de la ciutat.  

Per a més informació: www.viccc2016.cat